Засилени проверки на товарните автомобили и автобусите започват днес на територията на областта, съобщиха от ОДМВР- Шумен. Операцията е по TISPOL и се провежда на територията на всички държави-членки на ЕС.

Според полицията основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили са неспазване времето за почивка от водачите, превишенията на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

По време на полицейската операция екипите ще осъществяват контрол за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите,  заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на пътищата от републиканската пътна мрежа. Стриктно ще се следи и дали се спазва ограничението на скоростта, правоспособни ли са водачите, технически изправни ли са превозните средства, дали не се транспортират крадени стоки и  стоки, които са различни от упоменатите в документите за товара.

Засилените проверки по пътищата в областта ще продължат до 28 юли.

ШУМ.БГ