Председателят на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров си постави за цел да се осигури бъдеще за младите състезатели, спечелили сребърните медали от европейското първенство до 17 г.

Съставът, воден от Мартин Стоев, отстъпи с 1:3 срещу Франция в пълната зала "Христо Ботев". Отборът, който според специалистите има много талантливи и качествени състезатели, се представи силно по време на целия турнир. Владимир Гърков стана най-добър посрещач, а Георги Татаров взе наградата за най-добър диагонал.

"Много съм доволен", каза Лазаров и заяви, че пълната зала е признание за труда на състезателите и треньорския екип.

"Като федерация ще направим всичко необходимо на това поколение да му дадем път напред. Доста добре окомплектован (отбор), доста състезатели има с равностойни качества", посочи Лазаров пред БНТ.

Конкретната идея е отборът да бъде включен във вътрешното първенство, като бъде воден от Мартин Стоев. "Зависи как ще се споразумеем с клубовете, от които идват тези деца, за да можем да ги съберем в един отбор, Мартин Стоев да продължи да работи с тях целогодишно и да влязат във Висшата лига (второто ниво на клубния волейбол). Само това е пътят - много игра като един отбор, много тренировки, доста работа ни чака."

Наскоро ръководството на волейболната федерация реши да ограничи и да контролира трансферите в чужбина на състезатели до 21 години.

Лазаров посочи, че вече е говорил със Стоев по темата с отбора до 17 г. "Това е една генерация, която наистина има страхотно бъдеще. Искаме да имат развитие и постоянно да се доказват в следващите години. Почти целият отбор е много талантлив. Трябва да вземем мерки за тяхното развитие", добави той.

Стоев заяви, че загубата във финала тежи. "Все пак не трябва да омаловажаваме резултата, защото сребърните медали са голямо постижение. Такива отличия сме печелили преди много години, мисля през 2010 година. Имаме хубави деца, според мен играха максимално. Първият и вторият гейм бяхме равностойни, според мен Франция надделя в третата и четвъртата част. Разликата дойде в атака."

"Радвам се, че на такава възраст залата беше препълнена. Надявам се и в бъдеще да е така и да имаме все повече такива успехи, защото липсват", добави треньорът.

Дневник