Предлагането на безплатна безжична интернет мрежа вече не е част от екстрите при наемането на хотел в чужбина за екскурзия. Достъпът до глобалната мрежа е част от ежедневието и буквално може да се сравни с това да има топла вода на мястото, в което е настанен туристът.

Кой град обаче предлага най-добрата интернет инфраструктура в света, която прави така, че и за секунда да не изпитваш затруднение при опита си да използваш услугата? Такова изследване е направило специализираното издание Travelsim. Убедителен победител в него е френската столица Париж. Градът получава 69 от 100 възможни точки, като проучването обхваща 5 ключови признака за добра интернет свързаност.

Градовете получават точки за най-много места с безплатна Wi-Fi мрежа на квадратен километър, места за настаняване с безплатна безжична мрежа на квадратен километър, летища с Wi-Fi мрежа, цена за пренос на мобилни данни и скоростта на интернет връзката.

На база общия сбор от тези показатели след Париж се нарежда тайландският град Патая, който е известен с красивата си плажна си ивица и нощния живот. В челната десетка попадат още 4 азиатски града – Сингапур, Хонконг, Сеул и Осака, три европейски – Барселона, Милано и Майорка, както и един американски – Ню Йорк.

Най-много места с безплатни Wi-Fi мрежи на квадратен километър има в Париж. Те са общо 3547. На второ място е Барселона с 1743, а трети е Патая с 1522. Най-много места за настаняване, предлагащи безплатен безжичен интернет, има в Патая, като те са почти 50 на квадратен километър. Втората позиция е за Париж с близо 18. Френската столица е следвана от Барселона и Милано, а всички останали градове в първите 10 са от Азия.

Цели четири от летищата в Лондон осигуряват за пътниците си безплатен интернет. В Ню Йорк подобна услуга предлагат три аеропорта, докато в Токио и Истанбул те са два.

Мобилните данни са най-евтини в Лондон, Майорка, Барселона, Милано и Париж, като там цената за един мегабайт е 3 британски пенса. За сравнение в Куала Лумпур, Сеул и Дубай цената на услугата е 4.44 британски паунда. С най-бърз интернет се отличават азиатските градове, като цели 6 попадат сред първите 10. Сингапур води убедително със скорост от 81 Mbps, следван от Хонконг с 56 Mbps и Барселона - 43 Mbps.

 Дневник