Община Шумен ще закупи още 5 нови машини за чистенето на Шумен. Те ще струват до 1,141 млн. лв. с ДДС и ще се ползват от ОП „Чистота“.

Средствата  ще дойдат от отчисленията, които общината получава по Закона за управление на отпадъците от РИОСВ, както и собствени от бюджета на общината.
Първата машина в мотометачка с обем на бункера 6 куб.м. Ще се купят също миячна машина с вместимост 8 - 10 куб.м вода, както и камион с телескопична система за повдигане на големи контейнери за отпадъци. Той ще вдига както 4-кубиковите контейнери за битова смет, така и тези за строителни отпадъци. Трябва да може да вдига 12 тона.  

Втората част на обявената от общината обществена поръчка е за две мотометачки с по две четки отпред и ръчен смукателен маркуч с дължина 3 м. С тях ще се чистят всички паркове и градини в града, които в момента се метат ръчно.
Изискванията са техниката да е произведена през 2018 и 2019 г. и да имат гаранция от производителя, която да е не по-малко от 12 месеца.

"С новата техника ще завърши окомплектоването на ОП "Чистота" за обслужване на район "Север" в Шумен, обясни за ШУМ.БГ директорът на предприятието Евгений Цанков.

Той добави, че за да може ОП "Чистота" да поеме чистенето и на южната част на града, ще нужна още техника, но тя ще се купува идната година.

Припомняме, че община Шумен през май купи за ОП "Чистота" нови мотометачка, мотомиячка и багер, а в началото на миналата година и 3 нови вариопреси

ШУМ.БГ