Над 70 състезатели се очаква да участват в VI поред турнир по шахмат мемориал „Стоян Иванов“. Той ще се проведе от 26 до 28 юли в зала „Арена Шумен“.

„До момента имаме над 50 заявки, но записванията продължават до петък и очакваме още състезатели да подадат заявки. Турнирът, който организираме е и състезание за националната купа за мъже и жени, което издига неговия авторитет. В националния календар има само още едно такова състезание и то се провежда в Пловдив през февруари“, каза днес на пресконференция Атанас Димитров от шахматен клуб „Шумен“, който заедно с общината организират надпреварата.

„Намеренията ни са да подпомогнем развитието на шахмата в Шумен. Затова и тази година състезанието ще се проведе в „Арена Шумен“, което дава възможност на по-голям брой участници и зрители да присъстват на събитието“, каза заместник-кметът Найден Косев.

Началото на надпреварата, която включва турнири по ускорен шах и блиц, ще бъде дадено в петък, 26 юли от 10,00 часа. През трите дни ще се изиграят девет кръга от турнира по ускорен шах. Надпреварата на блиц е в събота от 13,00 до 16,00 часа. Закриването на турнира и награждаването на победителите ще се състои в неделя от 13,00 часа.

„Турнирът е за националната купа за мъже и жени, но също така е отворен за всички, които искат да играят шах и да премерят сили с най-добрите. Сред участниците има много деца, които сега се учат на играта. Сред професионалистите първи в списъка е гросмайстор Васил Спасов. Тази година той е картотекиран в нашия клуб и ще представя Шумен на състезанието“, каза още Атанас Димитров.

Входът за зрителите по време на състезанието в „Арена Шумен“ е свободен. Важно уточнение за публиката е, че по време на партиите трябва да се пази пълна тишина в залата. По време на състезанието не се допуска използването на телефони и таблети, а при звук от тях правилата позволяват нарушителят да бъде отстранен от залата. Снимки може да се правят в първите десетина минути. Също така зрителите могат да се разхождат покрай масите с шахматни дъски и да наблюдават играта на майсторите.

ШУМ.БГ