Като един от водещите природозащитници в Холивуд Леонардо ди Каприо често използва "Инстаграм", за да призовава хората да се грижат повече за планетата. Последните му публикации обаче, най-вече коментарите под тях, са посветени на една-единствена тема - съдбата на езерото Байкал в Сибир, пише "Гардиън".

Руски природозащитници затрупаха профила в "Инстаграм" на Леонардо ди Каприо с молби да се присъедини към кампанията: "Да спасим нашия Байкал". Голяма част от текстовете са написани на кирилица.

Езерото е включено в Списъка на природното и културното наследство на ЮНЕСКО и е най-старото, най-дълбокото и най-голямото сладководно езеро в света. Участващите в кампанията организации, включително WWF, твърдят, че Байкал, известен още и като "перлата на Сибир", е застрашен от замърсяване, застрояване и бракониерство. Те се обръщат към Ди Каприо с руския вариант на името му, Левушка, и го молят да им помогне да спасят езерото.

Счита се, че акцията е започнала от профил в социалната мрежа, посветен на новини от града Улан Уде, който се намира в близост до езерото. Неговите последователи са приканени да пишат коментари под публикациите на холивудската звезда в "Инстаграм".

В последните години актьорът дари милиони долари за природозащитни каузи чрез своята фондация Leonardo DiCaprio Foundation, която основа през 1998 г. Той неведнъж е казвал, че промените в климата са най-големият проблем, пред който човечеството се е изправило днес.

В момента Ди Каприо се намира в кампания по промотирането на филма "Имало едно време в Холивуд" на Куентин Тарантино, в който той си партнира с Брад Пит и Марго Роби. Премиерата на лентата в САЩ е насрочена за 26 юли, така че организаторите на кампанията за езерото Байкал са избрали подходящото време, за да привлекат максимално вниманието върху каузата си.

Ди Каприо е споделял в интервюта, че има руска жилка и се смята за наполовина руснак.

Дневник