България и Северна Македония постигнаха много за двете години след Договора за добросъседство, но има структури, които не се радват на успеха им. Същевременно примери за случващото се са работата на комисията за исторически и образователни въпроси, сътрудничеството между българската и непризнатата македонска православна църква и (от македонска страна) дори Коридор №8.

Това казва премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС, части от което са достъпни на сайта на агенцията и в сайта за видеосподеляне "Ютюб".

Попитан какво иска да направи за бъдещето заедно с българския си колега Бойко Борисов, Заев казва, че две години са малък период и макар да има много какво да се направи, много неща са се променили. "Нашите млади хора трябва да работят много, защото за тях е бъдещето" и защото има "огромни перспективи". Например трябва да се премахнат останалите "от много време" мита. "Ние сме напълно подготвени да ги премахнем", а България като член на ЕС трябва да получи съгласие да ги премахне. "Те са пречка за сътрудничеството ни."

"България е голям приятел на Република Северна Македония и може много да ни помогне в целия процес" и "показа как ни помага в този процес", допълни Заев. Той припомни, че София "първа се бореше в Европейската комисия за окончателна дата, след 15 години, за начало на преговорите". Освен това България споделя опита си в ЕС, тя лобира за ратификацията на протокола за НАТО и "показва приятелство". "Вярвам, че и ние го показваме", казва той.

Съпротива

"Има сили и структури в двете страни, които не са радостни" от новите отношения между България и Северна Македония, обяснява премиерът. Попитан дали става дума за сили и структури от 1945 г., той каза, че това са "една част от такива структури... от комунизма, от социализма, има структури, които са малко по-ориентирани на изток, знам това". По думите му страните са малки и трябва да работят с всички, "но не всички са щастливи от това решение. За наше щастие те са малко."

В резултат той е попитан дали Северна Македония има куража да се раздели с "този модел на противопоставяне и конфронтация от 45 години". Отговаря, че страната му е "европейска земя, говори за европейски ценности" и предпочита разговорът да е за перспективи и политика, "както правят модерните политици" като германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон - за младите, за народа, за компаниите.

Общата история

Комисията е създадена за приятелство между народите, но "няма намерение да унифицира историята", зад която "съществуват факти" с "няколко исторически тези за определени периоди". Все пак в нея вече има съгласие за светите братя Кирил и Методий, св. Наум, св. Климент и цар Самуил, припомня той - от комисиите се очаква "само да надградят" договора между София и Скопие.

Целта ѝ освен това е да се отрази на образователните политики - учебниците за 5-и клас в България, за 6-и в Северна Македония за античната история, Средновековието и "по-нататък". "По актуалната тема" (която не се споменава, но вероятно става въпрос за Гоце Делчев) Заев обяснява, че очаква комисията да бъде "окуражена" от политиците за намиране на решение, но "да не забравя, че имаме договор, според който споделяме обща история". "Миналото е нещо, което не можем да променим... (но) трябва да намерим начин да е нещо, което да ни споява, а не да ни дели", продължава премиерът.

За Коридор №8

Според Заев Паневропейският транспортен коридор №8, който трябва да свърже адриатическото пристанище Дуръс с Варна, минавайки и през територията на Северна Македония, е необратим, след като по темата се говори от 30 години. "Не е европейски", признава премиерът, но изтъква, че Скопие е осигурило 580 млн. евро за изграждането на жп линия от Куманово до българската граница, която ще се пусне до 2025 г., изгражда се и високоскоростен път в същия участък.

"Неоценим" принос на българската църква

"Вярвам, че църковните въпроси ще продължат в този дух, защото... автокефалността трябва да е следствие от това, че сме самостоятелна, независима държава." Решението на България да помогне в процеса беше "храбро", а вярващите граждани ще подкрепят двустранното приятелство, ако видят, че църквите си сътрудничат добре, изтъква премиерът.

Орце Камчев

БГНЕС цитира Заев с думите, че Борисов по никакъв начин не се е обаждал за македонския бизнесмен Йордан (Орце) Камчев, предложен за почетен консул на София в Охрид, а по-късно арестуван и разследван: "Той не би си позволил подобно нещо, защото той е европейски премиер и зачита върховенството на закона."

В публикуваните от агенцията видеоматериали и цитати не става дума за случая "Рекет", в който някои издания в Северна Македония намесиха името на Камчев. Властите в Скопие разследват дали прокурор от Специалната прокуратура е поискал подкуп за дело срещу бизнесмен, който според източници на няколко медии вероятно е Камчев. Прокурорът по неофициална информация е подалият оставка специален обвинител Катица Янева, но тази информация също не е получавала потвърждение.

Дневник