Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международния договор за придобиването на изтребителите F-16 Block 70 и свързанатa с тях поддръжка. Законът беше гласуван от Народното събрание на 19 юли. Основното съображение на държавния глава е, че ратификацията на закона е станала прекалено бързо.

"Несъмнено е, че когато се вземат стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност на страната, е необходимо не само да бъдат осигурени постижими за държавата финансови параметри, но и да има широк консенсус и подкрепа. Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие", пише още в мотивите на президента.

Според него няма "национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора". Това по думите му било "изключително тревожно".

В мотивите се отбелязва, че законът е приет "по бързата писта", вместо да мине през две гласувания в отделния заседания на парламента.

"Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", допълва Радев.

Дневник