Възможност за машинно гласуване на местните избори на 27 октомври т.г. няма да има. На следващите парламентарни избори обаче в страната ще се гласува само с машини.

Това ще стане, след като под натиска на ДПС днес ГЕРБ изненадващо се отметна от предложението си за отпадане на машинното гласуване на парламентарни избори, а с гласовете на ГЕРБ и ДПС правната комисия в парламента реши днес на местния вот тази есен да няма възможност за машинно гласуване в 6 хиляди секции, както по инициатива на ДПС предвиждаше сега действащото законодателство. БСП и "Обединените патриоти" се въздържаха. Окончателно промените в Изборния кодекс трябва да бъдат гласувани в парламента тази седмица.

След като на европейския вот на 26 май т.г. имаше възможност за гласуване с машини в 3 хиляди секции, анализ на Централната избирателна комисия (ЦИК) показа, че машинното гласуване е скъпо, а отчитането на резултатите - сложно. ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внесоха спешни промени в Изборния кодекс, с които да се отмени машинното гласуване на парламентарни и местни избори, т.е. с устройства да се гласува само на президентски и европейски избори. Управляващите обявиха, че имат подкрепата и на ДПС, но депутатите от движението казаха, че са склонни за "компромис" и "спасяване на местния вот", но не искат отмяна на машинното гласуване.

Днес по време на заседанието на правната комисия новозаклелият се депутат от ГЕРБ Красимир Ципов, който доскоро бе зам.-министър на вътрешните работи, предложи гласуването с устройства на парламентарните избори да остане. Според досега действащото законодателство на този вид избори през 2021 г. в страната трябваше да има само машинно гласуване.

Дневник