С утвърждаването на Борис Джонсън за бъдещ лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания перспективите пред британската икономика със сигурност са станали по-мрачни и потенциално по-рисковани, съобщи "Асошиейтед прес", позовавайки се на мнението на експерти.

Убедителната победа на Борис Джонсън срещу конкурента му за поста Джереми Хънт направи по-вероятен сценария, при който Великобритания ще напусне ЕС на Хелоуин без споразумение. Това е перспектива, която дори най-пламенните привърженици на Брекзит смятат, че ще бъде разрушителна за страната в краткосрочен план, преди да се видят каквито и да е ползи.

Повечето икономисти прогнозират, че така нареченият Брекзит без споразумение ще бъде много по-лош от това. При този сценарий се предвижда дълбока рецесия. Дали тя ще бъде толкова дълбока, колкото последвалата световната финансова криза - над 6 процента - никой не знае, но почти всички икономисти са съгласни, че ще бъдат загубени работни места и ще се засили натискът върху държавните финанси.

Брекзит без споразумение всъщност означава, че на 1 ноември ще бъдат наложени мита на търгуваните стоки между Великобритания и останалите 27 страни - членки на ЕС. Други пречки пред търговията, включително пред ключовия британски сектор на услугите, ще се появят, когато бъдат наложени ограничения върху свободното движение на хора, стоки и регулаторни стандарти.

Великобритания ще бъде изправена пред перспективата да загуби търговските споразумения, които е сключила с ЕС през годините, включително последните споразумения с Канада, Южна Корея и Япония - те са около 11 процента от търговията на Великобритания.

Основателят на "Върджин груп" (Virgin Group) Ричард Брансън посочва, че Брекзит без споразумение ще бъде катастрофа - до такава степен, че британската лира ще поевтинее и за първи път ще се обменя само за долар. Лирата понесе товара на несигурността около Брекзит, понижавайки се с над 10 процента от 1.50 долара в деня след референдума за Брекзит през 2016 година. С все по-настоятелните мнения, че ще има Брекзит без споразумение, лирата достигна двегодишен минимум от 1,2450 долара.

Въпреки че както Великобритания, така и ЕС ще са потърпевши от Брекзит без споразумение, Лондон ще страда доста повече, като се има предвид, че британският износ за ЕС е на стойност от около 13 процента от годишния брутен вътрешен продукт на страната спрямо 2.5 процента от БВП на ЕС.

БТА/Дневник