Възможност за машинно гласуване на местните избори на 27 октомври т.г. няма да има. На следващите парламентарни избори обаче в страната ще се гласува само с машини.

Това ще стане, след като под натиска на ДПС днес ГЕРБ изненадващо се отметна от предложението си за отпадане на машинното гласуване на парламентарни избори, а с гласовете на 13 депутати от двете партии правната комисия в парламента реши на местния вот тази есен да няма възможност за машинно гласуване в 6 хиляди секции, както по инициатива на ДПС предвиждаше сега действащото законодателство. "БСП за България" бяха против, а колегите им от "Обединените патриоти" се въздържаха. Окончателно промените в Изборния кодекс трябва да бъдат гласувани в парламента тази седмица.

След като на европейския вот на 26 май т.г. имаше възможност за гласуване с машини в 3 хиляди секции, анализ на Централната избирателна комисия (ЦИК) показа, че машинното гласуване е скъпо, а отчитането на резултатите - сложно. В началото на юли ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внесоха спешни промени в Изборния кодекс, с които да се отмени машинното гласуване на парламентарни и местни избори, т.е. с устройства да се гласува само на президентски и европейски избори. Управляващите обявиха, че имат подкрепата и на ДПС, но депутатите от движението казаха, че са склонни за "компромис" и "спасяване на местния вот", но не искат отмяна на машинното гласуване. При първия опит за гласуване на промените в Изборния кодекс заедно с БСП ДПС провали кворума за откриване на пленарно заседание.

Днес по време на заседанието на правната комисия новозаклелият се депутат от ГЕРБ Красимир Ципов, който доскоро бе зам.-министър на вътрешните работи, изненадващо предложи гласуването с устройства на парламентарните избори да остане. Текстът бе подкрепен само от ГЕРБ и ДПС, а останалите партии се въздържаха. Според досега действащото законодателство по инициатива на ДПС на този вид избори през 2021 г. в страната трябва да има само машинно гласуване, с изключение на секциите под 300 избиратели.

На въпрос на "Дневник" дали предложението му е компромис между ГЕРБ и ДПС Красимир Ципов каза, че е проява на разум.

По-рано на заседанието на комисията депутатът от ДПС Хамид Хамид обяви подкрепа за идеята на Ципов и оттегли предложенията на движението за машинно преброяване на хартиените бюлетини, като обяви, че ще ги внесе на следващ етап. Те така или иначе нямаше да бъдат разгледани, тъй като не са по променяните текстове.

Депутатът от "БСП за България" Крум Зарков обяви, че отмяната на машинното гласуване за местния вот е запъване на магаре на мост.

Дневник