Руски законопроект може да принуди всеки, който иска да ползва електронна поща в страната, да дава на интернет доставчиците телефонния си номер. За това предложение, внесено в парламента, разказват деловите издания "Ведомости" и РБК.

Проектът, внесен от сенаторите Андрей Клишас и Людмила Бокова, включва и забрана да се обменят съобщения с нелегално съдържание (каквито до момента не можеха да се публикуват, но можеха да циркулират между потребителите). При поискване доставчиците би трябвало също така да могат да ограничават възможността на клиента да изпраща електронни писма.

Предлага се текстът да влезе в сила на 1 януари 2020 г. Целта е да се гарантира, че доставчиците на имейл услуги разрешават размяната на съобщения само от идентифицирани потребители, гласи бележка към проекта. Обосновната включва и съображения за сигурност - например нуждите на контратерористичните мерки и предотвратяването на фалшиви бомбени заплахи.

Още едно ограничение на интернет

Първоначално бизнесът не коментира темата. По-късно вицепрезидентът на групата "Мейл.ру" Владимир Габриелян каза, че идеята е "неподходяща и прекалена" и представлява както неудобство за потребителите, така и дискриминация срещу руските играчи на пазара - няма предвидени санкции за чужди потребители.

Клишас и Бокова са и зад друг, вече приет закон - този за "суверенния интернет", даващ възможност да държавен регулатор да филтрира интернет трафика, отново с цел защита на Русия, и за строг контрол на "фалшивите новини". По-рано парламентът прие и забрана за анонимност в приложенията за размяна на съобщения.

Отделен пакет, т.нар. Закон на Ярова, изисква от интернет доставчици и телекоми да съхраняват записи от обаждания и интернет история на потребителите за шест месеца. Той доведе и до сблъсък на руските власти с "Телеграм", едно от популярните по света приложения за чат и микроблогове.

Дневник