Американското бюро за кредитна история Equifax ще плати 650 млн. долара обезщетения и глоби за изтекли данни на 147 млн. потребители през 2017 г. Това ще бъде най-скъпото извънсъдебно споразумение за изтекли лични данни, както и това, засягащо най-много пострадали.

През 2015 г. здравната фирма Anthem плати 115 млн. долара за откраднатата информация на 79 млн. души.

С това споразумение ще приключат разследванията на две федерални агенции и 48 щатски прокуратури, пише в. "Ню Йорк таймс". То получи предварително одобрение от съдия в понеделник и се очаква да бъде финализирано.

Сумата ще отиде не само за възстановяване на изгубени пари. И хората, които са изгубили часове, за да се свържат с банките и кредиторите си, могат да поискат обезщетение в размер на 25 долара на час. 300 млн. ще идат при американците, пострадали от теча, 275 млн. са глоби, които компанията дължи на различни федерални и щатски институции.

Пострадалите освен това ще получат 10 години безплатни кредитни услуги. Ако всички решат да се възползват, това ще струва на Equifax други 2 млрд. долара.

И досега не е известно кой е отговорен за хакерската атака, но достъпът на крадците до системата на компанията е продължил 76 дни, а тя се забави повече от месец, преди да обяви това. Когато все пак информира потребителите, това се случи чрез сайт с ограничени функционалности и се оказа, че фирмата не може да отговори на множеството обаждания и имейли на притеснените потребители.

Дневник