Областният управител на Русе със своя заповед от днес обявява бедствено положение за цялата територия на областта заради африканската чума по свинете, съобщи областната администрация, цитирана от БНР. Заповедта е издадена във връзка с обявените първично възникнали три броя огнища на болестта Африканска чума по свинете в с. Пет кладенци, община Бяла, и с. Ценово, община Ценово, област Русе, както и в свинекомплекс в с. Николово, община Русе.

Краят на обявеното бедствено положение се предвижда за 29 юли 2019 г., като при необходимост срокът ще се удължи след съгласуване с министъра на вътрешните работи.

В заповедта се посочва, че се въвежда в изпълнение областният план за защита при бедствия в част "Заразни болести и пандемии" и предприемане на съответните действия.

Органите на Областната дирекция по безопасност на храните ще организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните, поразени от болестта.

На Областната дирекция на МВР - Русе, се нарежда да организира охраната на всички входно/изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза, и да подпомага областната дирекция по безопасност на храните.

По-рано днес се разбра, че ветеринарни експерти от Европейската комисия пристигат за проверка на мерките, които българските власти са предприели срещу разпространението на африканската чума по свинете, съобщи в. "Сега". Над десет вече са районите, в които официално са установени огнища на заразата. Вече започна евтаназията на 17 хил. прасета в свинекомплекса в с. Николово. Междувременно правителството поиска финансова помощ от ЕС за справяне с епидемията.

Дневник