Сенатът на Съединените щати утвърди номинацията на министъра на сухопътните сили и изпълняващ длъжността ръководител на Пентагона Марк Еспър като постоянен министър на отбраната, предаде "Ню Йорк таймс".

Сражавалият се в Персийския залив през 1991 г. по-късно става известен като лобист за компанията Raytheon, произвеждаща оръжия и военна електроника за САЩ и съюзници.

Така приключва най-дългият досега период, в който Пентагонът няма постоянен ръководител. Еспър заемаше длъжността временно през последния месец, след като предшественикът му (като и.д.) се оттегли.

През декември последният постоянен министър на отбраната Джеймс Матис напусна поста заради различия с президента Доналд Тръмп.

Пентагонът отново ще има ръководител в момент на силно напрежение с Иран, но според "Ню Йорк таймс" номинацията му води в Белия дом още един глас, който се присъединява към тези на съветниците, опитващи да окажат влияние върху него по теми като Афганистан, преговорите с Турция заради ракетите С-400 и напрежението с Иран. От друга страна, отбелязва вестникът, седемте месеца след напускането на Матис намалиха ролята на министерството в срещите за сигурността в Белия дом.

Дневник