Американецът Кевин Кинг поднесе една от най-големите изненади в тениса през годината, след като победи Григор Димитров още в първия кръг на турнира в Атланта. Представителят на домакините, който е 405-и в световната ранглиста се справи с бившия №3 след 7:5, 6:4 за час и 46 минути.

28-годишният Кинг постигна своята първа победа в турнир от Световния тур на АТП. Той премина през квалификациите, за да влезе в основната схема в родния си град.

Димитров изигра един от най-слабите си мачове и започна неубедително сезона на твърди кортове. Той реши да участва в надпреварата от веригата АТП 250, за да се подготви по-добре за следващите турнири и да натрупа точки, но вместо това напуска още в първия кръг.

В двубоя Димитров допусна осем двойни грешки, които не бяха компенсирани от осемте аса. Българинът беше пробит седем пъти в хода на срещата, като във втория сет взе само едно от подаванията си.

Загубата е четвърта поредна за Димитров, който напуска трети пореден турнир още на първото стъпало след Куинс и "Уимбълдън". Последният му успех беше на "Ролан Гарос" (29 май), когато взе две победи и стигна до третия кръг в Париж.

Той вече е с отрицателен баланс в надпреварите от АТП, като има 11 победи и 12 поражения.

Срещата започна добре за Димитров, който проби Кинг, но още в следващия гейм пробивът беше върнат. Колебливата игра на двамата продължи с още едно загубено подаване от американеца, а Димитров беше този, който пръв спечели сервис гейма си.

В края на сета, когато водеше с 5:4 и сервираше за частта Димитров се пропука и след пет възможности за пробив, които имаше, Кинг взе подаването му. Американецът поведе с 6:5, след което проби още веднъж, за да спечели и сета.

Загубената първа част видимо не се отрази на бившия №3, който бързо поведе с 3:0 във втория сет, благодарение на два пробива. Веднага след това обаче започна нов срив в неговата игра и Кинг спечели пет поредни гейма, пробивайки три пъти.

Димитров спря серията му, взимайки деветия гейм, но това не се оказа достатъчно и още в следващия беше пробит отново, за да загуби и мача.

В срещата Димитров сервираше над 60%, но спечели само 24% (осем от 34) от точките при второто си подаване. Ключови се оказаха и непредизвиканите грешки на бившия №3.

Във втория кръг Кинг ще срещне друг американец Тейлър Фриц, който е поставен под №2 в схемата и почиваше в първия кръг. Димитров се насочва към следващия турнир в своята програма, който е Лос Кабос в Мексико. Надпреварата започва на 29 юли.

Дневник