Най-малко 23-ма души са починали от отравяне с алкохол през последния месец в Турция, пишат медии в страната, цитирани от "Ройтерс". Агенцията отбелязва, че данъците върху спиртните напитки увеличават употребата на нелегален алкохол сред турците.

Над половината жертви са в южната провинция Адана, известна със световния фестивал на ракъ (през декември всяка година; властите опитаха да го забранят неуспешно през 2015-а). Този месец влезе в Турция влезе в сила нов закон, увеличил с поне 8 пункта данъка върху повечето алкохолни напитки и превърнал бутилка ракъ в скъпоценна стока, струваща колкото тридневна надница - 200 лири (35 долара).

Алкохолът се облага все повече от години, тъй като управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) разчита на подкрепа за мерките си от набожната си електорална база. Самият Ердоган се гордее, че не пуши и не пие и предлага на хората да пият айран.

В събота полицията в Истанбул обяви, че конфискува тон алкохол и 880 бутилки нелегални спиртни напитки на три отделни места в Истанбул с пазарна стойност около 250 хил. лири.

Дневник