Италианският премиер ще се яви днес пред Сената за обсъждане на твърденията, че крайнодясната партия "Лига", която е част от управляващата коалиция, е искала пари от Русия, предаде "Гардиън".

Джузепе Конте, технократ, чието назначаване бе ключово за създаване на коалиция между "Лига" и Движение "Пет звезди", каза, че ще говори пред парламента, след като Матео Салвини, вицепремиер и лидер на "Лига", отказа да се огъне под натиска на "Пет звезди" да отговори подробно на обвиненията.

Салвини заяви, че би желал да ги обсъди по време на редовното заседание с въпроси и отговори. Той многократно отрече партията му да е взимала пари от Русия след информация по-рано този месец, че негов приближен е опитал да сключи петролна сделка в хотел в Москва, която щяла да отклони руски фондове за "Лига", за да подкрепи кампанията й преди европейските избори през май.

Срещата на помощника на Салвини, Джанлука Савойни, и неидентифицирани руснаци се е състояла през октомври 2018 г. Самоличността на руските събеседници не е потвърдена, но изданието ги свързва с властите в Москва. Тема на преговорите е била сделката за продажба на 3 млн. тона петрол от италианската компания "Ени". Като реална цел обаче "Бъзфийд" определя "подриване на либералната демокрация и формиране на нова националистическа Европа, вярна на Москва".

В разговора, продължил час и половина, са се включили шестима души - трима италианци и трима руснаци. Според "Бъзфийд" Салвини не е участвал, но е бил в Москва по време на преговорите, състояли се в хотел "Метропол".

Няма доказателства сделката да е била завършена, но италиански прокурори започнаха разследване и повдигнаха въпроси за връзките между "Лига" и Кремъл. Макар твърденията за "Русиягейт" да доминират в италианските медии, одобрението за "Лига" през последните седмици се увеличи до 37.8%. Салвини поощряваше връзките с Москва, откакто стана лидер на "Лига" през 2013 г., и винаги е изразявал възхищението си от руския президент Владимир Путин.

"Пет звезди" също е приятелски настроена към Русия и в миналото се е изправяла пред обвинения, че й е оказвано влияние от Кремъл. По време на посещение на Путин в Рим в началото на юли Конте му обеща, че Италия ще опита да помогне за нормализиране на отношенията между ЕС и Русия.

Освен въпроса за руското финансиране има и други проблеми, които застрашават оцеляването на коалицията в Италия. Между двамата партньори от месеци има напрежение. Миналата седмица Салвини обяви, че е загубил доверие в "Пет звезди", след като партията подкрепи Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. "Лига" се противопостави на германския кандидат въпреки инструкциите на Конте и двете партии да я подкрепят.

Дневник