Почти година след съвместното изявление на Европейски съюз и САЩ "има застой" в търговските преговори, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от EurActiv.

Разговорите за търговско споразумение за премахване на митата за промишлени стоки между Брюксел и Вашингтон все още е са започнали, каза Малмстрьом пред членовете на комисията по международна търговия в Европейския парламент. САЩ не са готови да преговарят, освен ако селскостопанските продукти не бъдат включени в споразумението. Селското стопанство обаче е "червена линия" за нас, подчерта еврокомисарят. "Нямаме мандат да навлизаме в селското стопанство. Така че, да, има застой. Можем ли да го преодолеем? Не знам", призна Малмстрьом.

Тя припомни, че все пак двете страни работят по споразумение за оценка на съвместимостта и доброволно регулаторно сътрудничество за намаляване на бюрокрацията. "Това ще бъде от взаимна полза за компаниите от двете страни на Атлантика", подчерта тя.

"Преди пет години, когато започна мандатът ми, всички търговски дебати бяха за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции. Беше трудно и при предишната администрация и се оказа доста трудно и със сегашната администрация Заради решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение (за климата – бел. ред.) не виждаме възможност за всеобхватно търговско споразумение със САЩ днес", заяви тя пред евродепутатите.

През юли миналата година на фона на засилващо се напрежение между ЕС и САЩ председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер пътува до Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп. В общо изявление те се съгласиха да подсилят търговското сътрудничество на няколко нива. Очаква се по-късно тази седмица Брюксел да представи доклад за напредъка през изминалите няколко месеца.

През следващите месеци ЕС може да се изправи пред нови мита за вноса на коли. "Приветстваме решението все още да не се налагат мита за колите и автомобилните части, но самата идея, че европейските коли може да бъдат заплаха за сигурността на САЩ е, разбира се, абсурдна", подчерта еврокомисарят. Ако има мита, тя предупреди, че ЕС е готов да предложи ответен списък на стойност 35 милиарда евро.

Дневник