Румънският премиер Виорика Дънчила ще се кандидатира за президент на изборите през ноември, реши ръководството на Социалдемократическата партия в опит да попречи на настоящия държавен глава Клаус Йоханис да спечели втори мандат, предаде EurActiv.

Кандидатурата й трябва да бъде утвърдена по време на партиен конгрес на 3 август, но Дънчила каза след срещата: "Изборната ситуация не е лесна за нас, но аз вярвам в себе си и колегите си".

Петдесет и пет годишната Дънчила по-рано посочи, че няма желание да участва в надпреварата. Тя обаче бе подложена на натиск от собствената си партия, особено след като я оглави. Макар социалдемократите да доминират в румънската политика през последните три десетилетия, от 2000 г. не успяват да спечелят президентския пост.

Тази година партията изпадна в трудно положение след троен удар през май. На изборите за Европейски парламент гласовете за нея паднаха от 37% през 2014 г. до 23%. Лидерът й Ливиу Дрганя бе арестуван за корупция, а на референдум над 80% подкрепиха предложението за забрана за амнистия и помилване в случаи, свързани с корупция. Референдумът бе свикан от Йоханис като опит да спре спорните съдебни реформи на управляващите.

Виорика Дънчила, бивш член на Европейския парламент, стана първата жена - премиер на Румъния, след като бе избрана от Драгня за поста през януари 2018 г.

Йоханис, който е дясноцентрист и открито критикува правителството, вече обяви, че ще се кандидатира за втори мандат на изборите на 10 ноември. Шестдесетгодишният президент от германското малцинство в страната, избран през 2014 г., все още се радва на високо ниво на доверие. Вчера обаче Дънчила изрази увереност, че има шанс срещу него.

Новосформираният дясноцентристки алианс USR-PLUS вече определи кандидата си - Дан Барна, ново лице в политиката. Алиансът бе изненадата на европейските избори, на които спечели 22% от гласовете.

Бившият премиер Кълин Попеску-Търичану, лидер на по-малкия коалиционен партньор Алианс на либералите и демократите, също се кандидатира, което може да доведе до търкания в управляващата коалиция.

Дневник