До настоящия момент на територията на област Шумен няма регистрирано нито едно огнище на заболяването африканска чума по свинете. Това обяви днес на поредната извънредна ежеседмична епизоотична комисия председателят й заместник - областният управител Петко Шаренков.

„Резултатите от изпратените проби от миналата седмица са отрицателни. Сега сме изпратили нови 16 проби, за които чакаме резултати, но те са извършени по Програма за надзор, така че са нормално взети проби, а не поради определени съмнения“, каза д-р Наташа Баева, началник-отдел „Здравеопазване“ към Областна дирекция по безопасност на храните в Шумен /ОДБХ/.

Тя потвърди, че в областта няма обявени огнища, няма съмнения за болестта, но предупреди, че ситуацията е динамична, тъй като област Шумен вече попада в една нова зона до огнища и това изисква допълнителни мерки  във връзка с гаранция за движения на свине към кланици, както и за доотглеждането им в други населени места извън нашата област. „Завишаваме режима на транспорт на животни, при нас той не е забранен, защото сме в чиста зона“, уточни д-р Баева.

Директорът на ОДБХ д-р Катя Райкинска припомни за новооткритите огнища в страната за последната седмица в населени места в областите Търговище, Русе, Враца и съобщи за две издадени заповеди от днес - възникване на първично огнище в свинекомплекс с. Бръшлен, област Русенска и от тази сутрин за намерена умряла свиня в заден двор в с. Морава, община Свищов, област В. Търново.

Днес на заседанието присъстваха доц. д-р Владимир Петров и д-р Койчо Коев от  Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет в  Стара Загора, които представиха пред присъстващите научни становища за болестта Африканска чума по свинете /АЧС/. Целта бе запознаване на органите на местната власт, а чрез тях и населението с констатираните огнища в страната и прилагане на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидирането й.

На заседанието на комисията днес бяха взети и допълнителни мерки за неразпространение на АЧС, които може да видите в прикачения файл.

ШУМ.БГ