Опитите на министъра на инфраструктурата и транспорта на Италия Данило Тонинели да убеди синдикатите да отменят обявената за днес национална транспортна стачка не доведоха до положителен резултат, съобщи в. "Кориере дела сера".

С протестните си действия италианската федерация на транспортните работници Чи джи и еле (Cgil), италианската транспортна федерация Чи и есе еле (Cisl) и италианския синдикат на транспортните работници Уилтрaспорти (Uiltrasporti) искат да убедят правителството да започне дискусия за развитието на сектора.

Днешната стачка засяга всички сектори - местния обществен транспорт, железопътния транспорт, доставките и логистиката, морския транспорт и пристанищата, операторите на магистралите, такситата и автомобилите под наем.

Общественият транспорт в градовете (автобуси, метро и други) стачкува по различно време в отделните градове - например в Милано той ще спре от 18:00 часа до 22:00 часа (19:00 - 21:00 часа българско време), а в Рим от 12:30 часа до 16:30 часа (13:30 - 17:30 часа българско време).

Стачката в железопътния транспорт е осемчасова от 09:01 часа до 17:01 часа (10:01 до 18:01 часа българско време).

При морския транспорт служителите, които отговарят за връзките с по-големите острови, обявиха, че ще спират работа през целия ден - половин час преди заминаване на фериботите, а служителите на линиите за по-малките острови стачкуват 24 часа. Основните линии и услуги ще бъдат гарантирани. Товарните кораби и фериботите, които са в националните пристанища, ще имат закъснение от 24 часа.

Персоналът, който се занимава с поддръжката на съоръженията и контрола на видимостта по магистралите ще стачкува четири часа. За четири часа ще спрат работа и служителите в компаниите за наемане на автомобили, както и пътна помощ.

За 26 юли е предвидена и четиричасова стачка във въздушния транспорт - от 10:00 до 14:00 часа (11:00 часа до 15:00 часа българско време) - с изключение на служителите на компанията Е Ене А Ви (Enav), която осигурява контрола на въздушния трафик на гражданските полети. Кабинният екипаж на "Алиталия" (Alitalia) ще стачкува 24 часа. /БТА

Дневник