Днес в Шумен бе открита информационната кампания на КНСБ под мотото „Сивото убива!“. Целта е чрез различни прояви гражданите да се запознаят със своите трудови и синдикални права, за да се ограничи сивата икономика.

На пресконференция на тема "Заплашва ли човешки животи сивата икономика в България?" президентът на федерацията Пламен Димитров представи данни за нивото на сивата икономика у нас и новото мобилно приложение на синдиката – „VOX“, което вече работи и чрез него анонимно може да се подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми.

Борбата със сивата икономика и изсветляването й КНСБ осъществява, чрез проект, заедно с партньорски асоциации, основно в четири сектора - ремонт и поддръжка на моторни превозни средства, строителство, селско стопанство и лека промишленост.

“Добрата новина е, че през последните години имаме изсветляване на икономиката. Сивата икономика в страната към момента е 21% при 35% през 2010 г. Това е един процес, благодарение на работодатели, синдикати, НАП, потребители, нашите партньори”, каза Димитров.

Според него тези 21% представляват 23 милиарда лева , които се генерират на черно и са стигнали до определени хора. “Тези пари дават възможност за нелоялна конкуренция, където не се плащат данъци и този ресурс дава възможност за антидемократични практики”, добави. Димитров. Той даде пример с ремонтите в автосервизи и подмяна на авточасти като уточни, че у нас само 6 800 са регистрираните автосервизи, където се знае какви части се предлагат, надеждни ли са те, а останалите към 35 000 са без регистрация. “Там не се знае откъде идват частите няма документи, не се плащат данъци, а това и пряко застрашава живота на хората”, каза той.
 
В областта на земеделието бяха изнесени данни за област Шумен, където земеделските стопани са 10 740 и обработват около 1,5 млн. дка земя. Само 3% от земеделските производители обработват 80% от площта. Лошите практики са, че заплащането в селското стопанство става с устна уговорка, плащане без договор, не отчетена работа за извънреден труд, почивни и празнични дни, ощетяване най-вече на сезонните работници. По данни в българското земеделие заетите днес са 350 000 души, които се занимават с производство на земеделска продукция. От тях едва 57 000 души са осигурени с постоянни трудови договори.

От Инспекцията по труда в Шумен съобщиха, че през първите 6 месеца на 2019 г. са извършили 413 проверки за спазване на законодателството в областта на труда, държавната служба, трудовата мобилност и трудовата миграция, при които са  констатирани 1947 нарушения. За тях са издадени предписания, съставени са актове, има и издадени наказателни постановления.

На пресконференцията Пламен Димитров съобщи, че със старта на мобилното приложение на синдиката – „VOX“ само за месец вече 400 души са го изтеглили, има подадени 30 сигнала и повечето от тях са разпределени към контролните органи. Той увери, че КНСБ поема ангажимент да провери какво е свършено по тях и да върне обратно отговор на подалите сигнал.

ШУМ.БГ