Народноосвободителната армия на Китай наброява близо 2 милиона души след съкращения, се казва в публикуваната днес "Бяла книга за националната отбрана на Китай в новата епоха", предаде ТАСС. "Триста хиляди души от личния състав бяха съкратени за поддържане на числеността на армията в рамките на 2 милиона души", се казва в документа, цитиран от агенциите "Синхуа" и БТА.

По този начин, както е отбелязано в Бялата книга, числеността на личния състав в ръководните звена е съкратена с 25 процента, а в небойните формирования с 50 процента.

Преди началото на реформата през 2015 г. числеността на китайската армия се оценяваше на 2.3 млн. души.

В Бялата книга се казва още, че в съответствие с националното икономическо развитие разходите на Китай за отбрана ще запазват умерен и стабилен растеж. Според документа тази година Китай възнамерява да увеличи разходите за национална отбрана със 7.5 процента до 1.19 трлн. юана (около 177.61 млрд. долара).

През 2017 г. военният бюджет на Китай бе увеличен със 7 процента и за първи път в историята преодоля границата от 1 трлн. юана и достигна 1.044 трлн. юана (около 151.97 млрд. долара). През 2018 г. китайските власти увеличиха разходите за национална отбрана с 8.1 процента до 1.11 трлн. юана (около 175 млрд. долара).

Много международни организации, включително Стокхолмският международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ), смятат, че Китай съществено занижава официалните данни за военния си бюджет, а истинските му разходи за отбрана могат да са по-високи с 25-50 процента. Според военни анализатори публикуваните данни не включват някои много обемни за финансиране пера: разходите за стратегическите сили, научно-техническите разработки в отбраната, вноса на въоръжение от чужбина, разходите за Народната военна полиция (аналог на вътрешни войски) и за други военизирани формирования.

Дневник