Борис Джонсън, който поема днес поста британски премиер, ще назначи за старши съветник Доминик Къмингс, директора на кампанията в подкрепа за напускане на ЕС, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс".

Малко известен на широката публика, Къмингс ръководеше "Vote Leave" - групата, водила официалната кампания в подкрепа на Брекзит и спечелила референдума през юни 2016 година. Смята се, че той самият е изиграл решаваща роля за резултата, избирайки да води кампания, базирана повече на социалните мрежи, отколкото на традиционни политически митинги.

След победата на референдума методите на "Vote Leave" бяха поставени под въпрос неведнъж, припомня АФП. През юли 2018 г. британската избирателна комисия му наложи глоба за надхвърляне на тавана на разрешените разходи и за таен съюз с друга група, подкрепяща Брекзит. Това не е позволено от британския изборен кодекс.

Давайки на Къмингс толкова висок пост, екипът на Джонсън поема риска да си навлече критики от някои депутати, включително поддръжници на Брекзит, които са ставали мишена на острия език на бившия ръководител на кампанията за излизане от ЕС, отбелязва "Ройтерс".

Новият британски премиер има само 99 дни, за да се справи с кризата с Брекзит, която предизвика забавяне на икономическия растеж, оставка на премиера Тереза Мей и дълбоко разделение в страната.

През последните три години Къмингс написа множество силно критични статии срещу правителствената стратегия за Брекзит. Във филма "Brexit: The Uncivil War", излъчен по Канал 4, ролята на Къмингс изпълнява Бенедикт Къмбърбач - показва подстрекател, използващ тактики, базирани на "Изкуството на войната" на Сун Цзъ.

/БТА, Дневник