Доналд Тръмп може да бъде съден, след като спре да бъде президент - това каза специалният прокурор Робърт Мюлър на изслушване в Конгреса.

Мюлър бе призован, за да даде показания по доклада си за "руското разследване", което продължи близо две години. Предпазливият език, използван в него, позволи и на демократи, и на републиканци да се придържат към собственото си мнение по темата дали Тръмп е влязъл в Белия дом с помощта на Кремъл и може ли президентът да бъде отстранен от длъжност заради това.

Действащ президент не може да бъде съден; а импийчмънтът е сложна процедура, която изисква данни, че президентът е извършил тежки престъпления, както и широка обществена подкрепа.

Специалният прокурор не препоръча на министерството на правосъдието да повдигне обвинения на президента, въпреки че бе открил 10 случая на "потенциално възпрепятстване на правосъдието", и категорично посочи, че Русия се е намесила в изборите. Ключовото в случая бе, че няма доказателства, че екипът на Тръмп е действал осъзнато заедно с руснаците.

В изявлението си, с което обяви, че приключва разследването, Мюлър каза: "Ако екипът, разследващ руската намеса в изборите и евентуално възпрепятстване на правосъдието, бе уверен, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп не е извършил престъпление, щеше да го каже изрично. Конституцията обаче не позволява действащ президент да бъде обвинен във федерално престъпление и въпросът за обвиненията не бе част от мисията на екипа."

"След това разследване, ако бяхме сигурни, че президентът не е извършил престъпление, щяхме да го кажем", обясни Мюлър. "Президентът не може да бъде обвинен във федерално престъпление, докато заема длъжността... Затова обвинението не беше възможност, която можехме да обмислим", допълни Мюлър. "Конституцията изисква процес, различен от правосъдната система, за да бъде осъден президент, че е извършил нещо нередно... Би било несправедливо да се обвини някой в престъпление, ако не може да има решение на съда." Той даде да се разбере и че би било незаконно и повдигане на обвинение, което да седи запечатано, докато президентът не напусне Белия дом, така че екипът му не е предприел и тази стъпка.