Българският футбол се готви за историческа вечер. Днес четири отбора от Първа лига ще играят в Лига Европа.

"Лудогорец", ЦСКА, "Левски" и "Локомотив" (Пловдив) излизат за първите си срещи от втория квалификационен кръг.

Българското участие ще открие "Левски", който в 18.30 ч. гостува на АЕК (Ларнака) в Кипър. Сините ще се опитат да измъкнат добър резултат срещу труден съперник, като треньорът Петър Хубчев е уверен, че отборът му ще се представи силно.

"С когото и да играем, фаворит са нашите футболисти. Уважаваме всички съперници, но фаворити са тези момчета, които са тук. Познаваме достатъчно добре целия отбор на АЕК", каза Хубчев в навечерието на мача.


"Левски" показа добро лице в първия кръг срещу "Ружомберок", като сините записаха две победи с по 2:0. Притеснителното за българския отбор е, че УЕФА отново разследва тима заради флаг със забранен символ, като от клуба призоваха феновете да подкрепят отбора без хулигански прояви в Ларнака.

В последните дни "Левски" продължи селекцията си с привличането на двама чужденци, като Хубчев ще може да използва новото попълнение Насиру Мохамед в мача срещу АЕК.

ЦСКА и "Локомотив" ще продължат българското участие за деня в 20.30 ч. Тимът от Пловдив се завръща на европейската сцена след 13-годишно прекъсване с домакинство на "Спартак" (Търнава).

ЦСКА приема хърватския "Осиек" в разгара на бурно разразилата се криза. Ръководството на клуба видя вината в себе си след слабото начало на сезона в първенството и побърза да предприеме действия.


Първата рокада беше назначаването на Люпко Петрович за треньор, който досега изпълняваше функции на помощник и съветник. Той заяви, че има богат опит с преодоляването на тежки моменти в клубовете, в които е работил, и постави за цел пред отбора да влезе в групите на Лига Европа. В опит да заздрави защитата си ЦСКА привлече испанския бранител Раул Албентоса, който има 93 мача в Ла Лига.

"Имам опит с това как да се справям с кризата. Собственикът на клуба Гриша Ганчев мисли 24 часа за футбол, дори загърби бизнеса си. Ако треньорите и футболистите мислим по 24 часа за футбол, ще излезем от кризата. Най-краткият път към това са победите", каза Петрович.

Той познава добре отбора на "Осиек", като в него прекара голяма част от футболната си кариера. Пътят му в треньорството също започна от хърватския клуб, като първите му стъпки бяха с юношите на тима през 1984 г., а по-късно пое мъжкия състав.

Българското участие за деня ще приключи с мач на шампиона "Лудогорец". Тимът гостува в Исландия на "Валур" от 22 ч.

В началото на сезона "Лудогорец" обяви високи цели, но сега тимът ще се опита да вземе поправителен в Лига Европа, след като мечтата за участие в Шампионската лига се изпари още в първия кръг.

Отпадането от унгарския шампион "Ференцварош" беше последвано от проблем между Марселиньо и треньора Стойчо Стоев. Бразилецът беше изваден от последния мач на състава срещу "Берое" и не пътува за Исландия заради поведението си, което беше определено от Стоев като рецидив.

"Веднъж вече имах възможността да говоря за Марселиньо. Той е извън отбора. В момента ни предстои мач с "Валур", който е по-важен от ситуацията с бразилеца. Аз съм треньор, който дава възможност на всеки един играч да покаже, че не е попаднал случайно в "Лудогорец", каза Стоев преди мача в Исландия.

Програмата за футболния ден с българско участие

18.30 ч .АЕК (Ларнака) - "Левски" пряко по DIEMA SPORT
20.30 ч. ЦСКА - "Осиек" пряко по BTV Action
20.30 ч. "Локомотив" (Пловдив) - "Спартак" (Търнава) пряко по DIEMA SPORT 2
22.00 ч. "Валур" - "Лудогорец" пряко по DIEMA SPORT

Дневник