Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че продължава да вярва на участващата в правителствената коалиция партия "Лига" въпреки твърденията за незаконно финансиране от Русия, предаде "Ройтерс".

"На този етап няма никакви елементи, които биха намалили доверието, което изпитвам във всички членове на правителството", заяви Конте пред горната камара на италианския парламент.

Италиански магистрати заявиха този месец, че са започнали разследване за евентуална международна корупция след информации в медиите, че партията "Лига" се е опитала да получи милиони долари чрез тайна сделка за руски петрол.

Прокуратурата в Милано разследва по-специално среща през октомври в Москва, на която приближен на вицепремиера Матео Салвини - Джанлука Савоини, и двама други италианци са заподозрени, че са говорили с трима неидентифицирани руснаци за начина, по който да отклонят към "Лига" на Салвини десетки милиони долари, идващи от руския петрол.

Салвини на няколко пъти каза, че неговата партия не е получила и "една рубла" от Москва и че хвали руския президент Владимир Путин "гратис", но аферата, появила се в италиански медии още през февруари, започна да трови управляващата коалиция на Конте, откакто в началото на юли американският разследващ сайт "Бъзфийд" обяви, че разполага и с аудиозапис по случая, припомня "Франс прес".

Конте на няколко пъти поиска от Салвини да говори по случая пред парламента, но тези усилия бяха напразни и вчера премиерът отиде сам в Сената, където обстановката беше напрегната. Конте дори не можа да разчита на коалиционните съюзници на "Лига" от Движение "Пет звезди", които излязоха от залата, като преди това казаха, че Салвини е трябвало да дойде и да дава обяснения.

Салвини пък беше свикал по същото време съвет за националната сигурност, като темата беше защитата на границите. "Докато някои в Сената ще търсят несъществуващи рубли, ние ще бъдем в министерството и ще работим за защитата на нашите граници", каза Салвини.

Конте вчера де факто не отговори на въпроси на сенаторите, например за руските контакти на Салвини или за вечеря на Салвини със Савоини в навечерието на срещата през октомври. Той само каза, че не е получил информации от компетентния министър.

И докато опозицията критикуваше отсъствието на Салвини в Сената, сенаторът от "Лига" Масимилиано Ромео поиска създаване на разследваща комисия за финансирането на всички партии, уверявайки, че други имат много повече за криене от неговата партия.

Същевременно вчера италианското правителство спечели вот на доверие в долната парламентарна камара във връзка с постановление за сигурността и имиграцията. Постановлението беше изготвено от Салвини и затяга санкциите над кораби на благотворителни организации, които се опитват да докарат в Италия спасени мигранти в Средиземно море. При вота на доверие заради постановлението 325 депутати срещу 248 подкрепиха правителството. Сега въпросът отива за обсъждане в Сената, предаде "Ройтерс".

/БТА, Дневник