Турското правителство обяви, че прекъсва споразумението за реадмисия, сключено с Европейския съюз през 2016 г., предаде EurActiv, позовавайки се на Euroefe. Решението идва в отговор на санкциите на ЕС заради турските сондажи за газ в кипърски води.

В интервю за TGRT турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви новината. По думите му решението е взето не само заради скорошните санкции на ЕС, а и защото съюзът все още не е въвел безвизов режим за турските граждани.

Според споразумението в сила от април 2016 г. Турция се задължава да приема сирийски бжанци, пристигащи на гръцките острови, в замяна на 6 милиарда евро и ускоряване на преговорите за премахване на визите за турски граждани през юни 2016 г.

"Споразумението за реадмисия и отмяната на визите трябваше да влязат в сила едновременно. Затова ние прекратихме прилагането на споразумението за реадмисия", заяви министърът.

По думите на Чавушоглу отговорът на ЕС на дейностите на турските плавателни съдове в кипърски води е "безполезен". ЕС обяви замразяване на няколко дейности и орязване на 146 млн. евро от предприсъединителните фондове за Турция, с които страната да постигне стандартите на ЕС . Министърът призова съюзът да "действа като медиатор", а не да застава на страната на Кипър.

Реадмисия в замяна на визи

По силата на споразумението за реадмисия мигрантите, пристигащи на гръцките острови, биват връщани в Турция. ЕС трябва да приема по един сирийски бежанец от Турция в замяна на всеки един нелегален имигрант, влязъл в общността от Турция. Анкара се задължи да връща тези имигранти в страните, от които са дошли.

След подписването на споразумението броят мигранти, пристигащи на гръцките острови, намаля драстично – от 150 хил. души на месец през лятото на 2015 г. и 50 хил. в началото на 2016 г. до средно 3 хил. на месец.

Броят на реадмисиите обаче е нисък. През последните три години само 1884 души са били върнати в Турция според споразумението, включително 357 сирийци, показват данни на турското вътрешно министерство.

В събота турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу намекна, че Анкара може да използва контрола на миграцията като инструмент за оказване на натиск върху Брюксел. "Ясно е, че Европа ни остави сами в това споразумение. Няма никакъв смисъл да се потупваме приятелски по гърбовете. Ако Турция не взема конкретни мерки, никое европейско правителство не би изкарало шест месеца. Ако искат това, ще опитаме", заяви той.

Миналата седмица турското правителство обяви, че ще продължи със сондажите в кипърски води и ще изпрати още един кораб "възможно най-скоро".

ЕС поиска Турция да спре "незаконните" дейности, които нарушават суверенитета на Република Кипър.

Дневник