Чешкият Сенат гласува за внасяне на жалба в Конституционния съд срещу президента Милош Земан, предадоха ДПА и БТА. Горната камара на чешкия парламент обвинява 74-годишния Земан в осем нарушения на конституцията.

Общо 48 от 75 участвали в заседанието сенатори гласуваха в подкрепа на инициативата снощи, посочи Чешката осведомителна агенция (ЧТК). Слабо вероятно е мярката да бъде приета в долната камара.

Инициаторите й обвиняват Земан в редица нарушения, включително правене на изявления, противоречащи на официалната външна политика. Те обвиняват и служители на канцеларията му в оказване на влияние върху съдебната власт.

Едно от нарушенията по думите на сенатор Вацлав Ласка е нежеланието на президента да приеме оставката на министъра на културата Антонин Станек и да назначи на негово място Михал Шмарда, въпреки че е длъжен да направи това по искане на министър-председателя, предаде ТАСС.

Казусът се корени в спорното решение на министъра на културата Станек да уволни директора на Националната галерия в Прага. В средата на май Станек предложи да се оттегли от поста, но президентът заяви, че той не трябва да подава оставка, тъй като е разкрил корупция.

Дневник