Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение и на собственика на TAD Group Иван Тодоров за изтичането на лични данни от базите на Националната агенция за приходите (НАП). За него е издадена и европейска заповед за арест, тъй като не е бил открит от разследващите на известните адреси в страната. Още преди дни адвокати обясниха, че Тодоров е в Канада по работа.

Тодоров е третият обвинен по случая заедно с търговския директор на фирмата Георги Янев и служителя Кристиян Бойков, който бе първият задържан още миналата седмица.

Два дни след ареста 20-годишният Бойков бе освободен срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка", вчера му е наложена по-тежка - 20 000 лв. парична гаранция. Също вчера прокуратурата е освободила под парична гаранция от 20 000 лв. и Георги Янков.

Делото бе прехвърлено в специализираната прокуратура, а според държавното обвинение са събрани достатъчно данни за извършено компютърно престъпление с цел да се създаде смут и страх у населението. Наказанието, което предвижда законът, е от 5 до 15 години затвор, ако бъде доказано обвинението.

От специализираната прокуратура посочват, че след като делото е изпратено по компетентност при тях, са започнали допълнителни действия по разследването и са събрани нови доказателства.

Според прокуратурата те дават основание обвинените да бъдат трима - собственикът на фирмата Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков са действали като подбудители на 20-годишния Бойков, който извършил престъплението.

Янков е обвинен, че умишлено склонил Кристиян да извърши престъплението с цел да създаде смут и страх у населението.

Същото обвинение като подбудител е повдигнато на собственика на фирмата и работодател на Бойков.
От прокуратурата допълват, че до настоящия момент Иван Тодоров не е открит на известните му адреси и заради това е обявен за общодържавно издирване и ще бъде издадена европейска заповед за ареста му.

На Кристиян Бойков е повдигнато и ново обвинение за извършител на престъплението в съучастие в Тодоров и Янков и вече му е наложена по-тежка мярка – парична гаранция от 20 000 лв.

"Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги, и други. В интерес на разследването на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани", се казва в съобщението на специализираната прокуратура.

Оттам допълват, че са уведомили и Комисията за защита на личните данни и антикорупционната комисия.
Продължават действията по събиране на доказателства, което може да доведе до още обвинени, съобщават от прокуратурата.

Преди дни зам. главният прокурор Иван Гешев обяви в интервю пред БНТ, че разследващите вече работят по версията за организирана атака срещу държавата и че фирмата се занимава с киберрекет. Според него фирмата прониквала в различни информационни системи и изнудвала собствениците им техни клиенти.

По-рано днес бе създадена временна анкетна комисия в парламента, която ще разследва изтичането на лични данни от НАП. Комисията, която ще работи три месеца, бе създадена днес по предложение на ГЕРБ. За неин председател бе избран депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, а за негов заместник - Румен Гечев от "БСП за България".

Миналата седмица се разбра, че от НАП са изтекли данни на милиони български граждани. Файловете съдържат ЕГН, имена, адреси и дори доходи. По последна информация от агенцията само на 189 души са източени толкова много лични данни, че те трябва да си сменят личните карти.