Турската централна банка обяви сваляне на основния лихвен процент с над 425 базисни точки (4.25 пункта) до 19.75 процента в опит да подхрани ударената от рецесия икономика, предаде "Ройтерс". Това е рекорд от 2002 г. насам. Миналата година хлабавата парична политика (с ниски лихви, насърчаващи потреблението и растежа) бе сред факторите, довели Турция до първата ѝ модерна валутна криза.

Завоят в паричната политика става, след като управителят на централната банка Мурат Четинкая бе уволнен от президента Реджеп Тайип Ердоган, а наследникът му даде сигнал, че е готов да действа по друг курс. Той се аргументира със спадащата инфлация (от 25%, 15-годишен рекорд, преди месеци) до 16 на сто на годишна база и стабилизирания курс на лирата, загубила почти една трета от стойността си от миналата година насам.

Оценки на "Ройтерс" и "Блумбърг", анкетирали инвеститори, предполагаха, че промяната няма да е повече от 250 базисни точки. Преди уволнението на Четинкая очакванията бяха още по-малки, за корекция от 100 базисни точки. Това става година след като дълго поддържаните ниски лихви, подкрепяни от Ердоган, доведоха до прегряване на икономиката и задлъжнялост на компаниите, разчитали основно на достъп до евтини кредити за растежа си.

Въпреки надвисналите над Турция американски санкции заради покупката на руските ракети С-400 решението на новия централен банкер Мурат Уйсал, изглежда, се посреща добре от пазарите засега на фона на финансовата стабилизация и на глобалния завой в последните месеци към понижаване на основните лихви. Миналата година напрежението между Анкара и Вашингтон също се отрази на курса на лирата и той за кратко превиши 7 към 1 за долар (при 5.78 към 15 ч. българско време).

"Място за маневри"

В средата на септември миналата година турската централна банка реши рязко да увеличи едноседмичната репо лихва, от 17.75 до 24 процента, като тогава отново надхвърли очакванията на анализатори на фона на съпротивата на Ердоган срещу високите лихвени проценти.

Лихвите по репо сделките засягат продажби с ангажимент за обратно изкупуване на ценни книжа в много кратки срокове, в случая една седмица.

Агенция "Ройтерс", като цитира свои източници, пише, че уволненият Четинкая е бил против искания за сваляне с около 300 точки. Уйсал обаче даде сигнал в първите си публични коментари, че "има място за маневри" в паричната политика. Това притесни някои анализатори заради възможността за намеса на управляващите в работата на централната банка.

"Повишената конкурентоспособност" и възходящата тенденция в износа на стоки и услуги въпреки отслабването на световната икономика също са сред факторите, позволяващи промяна, казва банката, цитирана от "Хюриет дейли нюз".

Дневник