Концепцията за интеграция на "циганския (ромския) етнос" на вицепремиера Красимир Каракачанов ще раздели и противопостави обществото. Документът създава етническо напрежение, конфронтация. Няма дългосрочна стратегическа визия с ясни и конкретни решения, не почива на реални факти и данни за актуалната ситуация, не е ясно как ще се синхронизира с останалите приети и действащи държавни документи. И е политически, популистки документ.

Това бяха основните мнения и критики, които се чуха по време на днешното заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, на което беше обсъдена концепцията. Дискусиите бяха насрочени, тъй като документът е внесен за обсъждане от вицепремиера в Министерския съвет и преди министрите да обсъдят и гласуват текстовете, те трябва да минат и през съвета. В края на заседанието обаче гласуване нямаше, а ръководителят на съвета - вицепремиерът Томислав Дончев, уточни, че няма административно изискване да има някакво гласуване.

Каракачанов: Без протакане, септември правителството да обсъди концепцията

Никой и не пожела да бъде гласувана концепцията в съвета. Не бяха подложени на гласуване и няколкото предложения да се направи работна група, която да обсъди всички проблеми и предложения в областта на интеграцията на ромите и така да се стигне до някакви по-консенсусни решения. Това предложение беше определено от Каракачанов като опит за протакане и тупкане на топката. Той декларира, че е готов да съобрази всички постъпили писмени предложения, но ще иска към септември правителството да стигне до концепцията.

Някои от присъстващите на заседанието експерти, като например представителят на организацията на евреите "Шалом" и Антоанета Христова от БАН, поздравиха Каракачанов за инициативата. Но и те поискаха доизчистване на множеството въпроси и неясноти, които повдига документът. Христова отбеляза, че от много време различни държавни институции и експерти работят за промени в действащата стратегия и политики за интеграция на ромите и призова тези усилия да бъдат обединени със свършеното от Каракачанов и екипа на ВМРО.

Концепция без факти, анализи, без дългосрочна визия

Повечето неправителствени организации, някои ромски, а други в областта на политиките по образование, здравеопазване и др., разкритикуваха остро визията на Каракачанов. Те заявиха, че концепцията не почива на реални факти, а данни на международно признати организации и национални институции не доказват тезите за нарастване на ранните бракове например, за отпадането на децата от образователната система и др.

По конституция всички сме български граждани, вие създавате изкуствено разделение, етническо напрежение, заяви Методи Филчев от ромска неправителствена организация.

"Няма колективна вина. Очаквах от вас да бъдете по-умерен от тази концепция, вие продължавате да говорите за циганска престъпност", допълни и колегата му Асен Колев от център "Инфорома". "Никой не може да ми каже, че не съм патриот, патриотизмът няма етнически измерения. Всичките ми деца съм ги отгледал в дух на обич към държавата", допълни той. Подобни думи прозвучаха и от други представители на ромски неправителствени организации.

Множество неправителствени експерти, работещи от години в областта на интеграцията на ромите, отбелязаха, че концепцията отрича всичко, постигнато досега. Нарекоха документът популистки, без конкретика, без нужните анализи, информация и конкретика. Попитаха какво би последвало от евентуалното му приемане от Министерския съвет и как това би се отразило на останалите правителствени и нормативни документи. Коментираха, че в концепцията има само краткосрочни визии, без никакви дългосрочни политики.

Къде са парите

Вицепремиерът и вносител на концепцията Красимир Каракачанов взе думата на два пъти за по-сериозни разяснения - в началото и в края на обсъжданията. Наричайки ромите "това население" и отказвайки да спре да говори за цигани въпреки призивите, като коментира, че не влага негативна конотация в това определение и хора от самата общност така говорят за себе си.

"Още от самото начало се появиха твърдения на най-различни среди и организации, че концепцията е дискриминационна, антиконституционна, антихуманна, фашистка и тн. Поисках да се посочи конкретно на коя страница, кое изречение, коя дума е такава. Но не съм получил отговор", заяви Каракачанов.

Коментира, че концепцията му била именно обратното - цели да преобърне досегашните политики, които видимо не работели, не давали резултат, а напротив - проблемите се задълбочават. "Така повече не може да продължава", заяви Каракачанов и обяви, че затова се стига все по-често до ескалация на етническото напрежение. "Целта е държавата най-накрая да обърне внимание на проблемите и да вземе реални мерки, а не да се плаща за неща без никакъв ефект", допълни той.

Каракачанов коментира, че и във ВМРО не са успели да изяснят колко пари са били изхарчени за последните 10 години за ромска интеграция. Но цитира цифри, според които от бюджета са били заделени малко под 200 милиона лева, а от външни източници - над 618 милиона.

Вицепремиерът Томислав Дончев пожела да уточни, че тези цифри не са коректни, като няма публично финансиране за мерки с ясен етнически профил, а администрацията не събира данни за етноса на хората, възползвали се от различните програми за трудова, образователна интеграция, за социални услуги и др.

"Парите, похарчени за ромите - те не са в джобовете на циганите. Те са по вашите министерства и горе", репликира пък Мария Стоименова от фондация "Гюлчай".

В края на дискусиите Красимир Каракачанов отново взе думата, повтори, че трябва сериозна промяна в подхода към това население. Отказа да приеме идеите за работни групи и "тупане на топката". И призова: "Без политикокоректни фрази, те не решават проблемите."

Дневник