Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира две нови огнища на африканска чума по свинете в лични стопанства в плевенския град Искър и в село Климентово, община Полски Тръмбеш, област Велико Търново. И в двете са отглеждани по близо 30 прасета, уточняват от агенцията.

Така общо до този момент огнищата при домашни свине са 21. В три области вече е обявено бедствено положение заради разпространението на заразата. Това са Плевен, Разград и Русе.

По-рано през деня министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че небрежност вероятно е проявена по време на превенцията на заболяването и това е довело до масовото му разпространение.

Тя посочи, че по искане на България в страната са двама експерти на Европейската комисия по здравеопазването, които са на терен. Част от препоръките им са да бъдат изчистени всички трупове на диви прасета, заразени с африканска чума. За целта утре в земеделското министерство ще се състои среща с всички председатели на ловните и горските сдружения, които да съдействат за организиране мероприятието.

Днес в парламента от ДПС обявиха, че мерките на държавата са неадекватни и трябва да се вземат такива като за военно положение. По думите на депутата Бюрхан Абазов трябва да се направи като в Чехия - да се избият прасетата и да се обезщетят собствениците.

В БСП пък смятат, че проблемът е тръгнал от това, че не е бил разрешен отстрела на диви прасета. Социалистите смятат, че трябва да се дадат точни указания на хората какво да правят.

Дневник