Досегашният испански премиер Педро Санчес не успя да получи одобрението на парламента в Мадрид при втория опит тази седмица и с това приближи страната към опасността от нови избори, предадоха "Ел паис" и "Ла вангуардия".

Въздържанието на 52-мата депутати на потенциалния коалиционен партньор, крайнолявата "Подемос", бе решаващ фактор. При 124 гласа "за", 155 "против" и 67 въздържали се социалистът Санчес нямаше как да набере нужното относително мнозинство - повече подкрепящи гласове, отколкото "против".

Днешното гласуване бе с по-малък праг от това в четвъртък, което изискваше абсолютно мнозинство - над половината (най-малко 176) от 350 депутати. Сега социалистите имат срок до септември, за да наберат нужната подкрепа, или следващите избори трябва да са на 10 ноември.

Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) и "Подемос" не успяха да се договорят за състава на новото правителство. Първоначално те постигнаха принципно съгласие лидерът на крайнолевите Пабло Иглесиас да не е в кабинета. Впоследствие "Подемос" поставиха ултиматум и поискаха вицепремиерски пост и няколко важни министерски, сред тях и бюджетният ресор. Въпреки някои отстъпки в позициите и от двете страни не бе намерено компромисно решение.

"Подемос" настоява, че е готова да продължи с преговорите, за да избегне четвъртите подред парламентарни избори в Испания от 2015 г. насам. Това ще се случи, ако няма съгласие за избора на премиер до 23 септември, когато трябва да се разпусне парламентът при липса на утвърден премиер.

Дневник