Европейската комисия реши днес да сезира Съда на Европейския съюз заради унгарския закон "Спрете Сорос", който инкриминира подкрепата на търсещи убежище чужденци, предаде "Франс прес".

Европейският изпълнителен орган обяснява в изявление, че след две предупреждения "по-голямата част от изразените опасения така и не бяха взети под внимание".

Еврокомисията, която е гарант на договорите, преценява, че унгарският закон противоречи на европейското законодателство по две точки: на директивите към процедурите за предоставяне на убежище и за условията за получаването му, а също и на хартата за основните права.

От една страна, като превръща оказването на подкрепа на търсещи убежище лица в престъпление, унгарският закон "ограничава правото на търсещите убежище да общуват със съответните национални, международни и неправителствени организации и да бъдат подпомагани от тях".

От друга страна, според Брюксел става дума за "незаконно ограничаване на правото на убежище" и за "въвеждане на нови основания за недопускане на молбите за убежище".

Наименованието на този закон се свързва с американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, недолюбван от консервативния националист Виктор Орбан, който е министър-председател. Орбан обвинява Сорос, че чрез своите НПО организира "масова имиграция" към ЕС.
Законът предвижда до 1 година затвор за всеки, който помага на лице, влязло нелегално в Унгария от държава извън зоната на Шенген, ако животът му не е непосредствено застрашен.

Също днес Еврокомисията откри нова процедура срещу Унгария за нарушения при третирането на лицата, задържани в унгарски транзитни зони по границите, и издаде първо предупреждение.

"Комисията констатира, че условията за задържане в унгарските транзитни зони, особено лишаването от храна, не отговарят на материалните условия", предписани в европейското законодателство. Будапеща разполага с един месец, за да отговори - съкратен период "предвид неотложността на ситуацията".

Брюксел и правителството на Виктор Орбан са в челен сблъсък по редица спорни реформи, въведени по инициатива на силния човек в Будапеща, включително ограничения за висшето образование и дейността на НПО. /БТА

Дневник