Резултатите от оценката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за проверените от нея шест български банки съответстват на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 г., и на оценките на банковия надзор след това. Това се посочва в съобщение на централната банка до медиите. В него се уточнява, че се очаква в петък ЕЦБ да публикува резултатите от проверката си.

Резултатите показват устойчивостта на българския банков сектор като цяло, се посочва в съобщението на БНБ.

БНБ одобрява резултатите от цялостната оценка. Ще бъдат предприети последващи действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция на банките, в строго съответствие с мандата на БНБ и съответната регулаторна рамка, се посочва още в съобщението на институцията.

"Капитал" отбелязва, че БНБ повтаря тактическия ход от 2016 г. при проведените от нея тестове, когато два дни преди да обяви резултатите от тях, пусна съобщение с изявление на управителя, в което се казваше, че банковата система остава стабилна. Тогава финалните резултати показаха, че при утежнения сценарий на стрес теста капиталовата адекватност на някои институции пада под регулаторните минимуми и дори достига отрицателни стойности.

В съобщението на централната банка се посочва, че всички проверени банки - Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, ПИБ и ЦКБ, отговарят на изискванията в регламент на Европейския съюз за капитала.

Дневник