Абсолютен температурен рекорд в Париж - 42.6 по Целзий.

За пръв пръв в историята на измерванията в Холандия регистрираха горещини над 40 градуса, като 40.4С идват ден след поставянето на национален рекорд от 39.3С - първият от 75 години насам.

Нов германски рекорд от 41.5C в Линген в западната част на страната.

Британски рекорд за юли - 38.1С в Кеймбридж, и съвсем малко под абсолютния рекорд 38.5С от август 2003 г.

Така се сбъднаха прогнозите на метеоролозите за екстремно време в Западна Европа, предизвикано от втората в рамките на месец гореща вълна от Африка. Високите температури, които днес бяха като в столиците на емирствата от Персийския залив, ще останат и в петък, след което ще последва захлаждане с гръмотевични бури.

Властите бяха принудени да вдигнат до най-високото "червено" ниво заплахата за здравето на хората. Британските железници наредиха на влаковете да се движат по-бавно заради деформираните релси, а няколко компании посъветваха клиентите си да се въздържат от пътуване или да го направят по-рано сутринта.

Във Франция бяха затворени детските ясли и градини, а населението в столицата и още 19 района бе посъветвано заради очаквани 42-43 градуса да се движат в по-хладните часове или да работят от домовете си.

Оператори на ядрени централи във Франция намалиха производството на 6 реактора, което е около 8% от общото производство на ток в страната. В Германия в петък същото ще бъде направено в централа на PreussenElektra. И в двата случая причината е сушата и затоплената от жегата бавно течаща речна вода, която не успява да охлади реакторите.

Сушата, която вече нанесе щети във Франция, започва да създава проблеми и в Германия. От северната част пристигат съобщения за силно намалели езера и реки и измираща по бреговете им риба. В Балтийско море има засилен цъфтеж на водорасли в крайбрежните зони, поради което в Полша вече са затворени поне 15 плажа.

Бизнесът и живеещите по бреговете на Рейн си припомниха как миналата година трафикът по реката спря за пръв път от десетилетия насам, защото алпийските ледници не успяха да компенсират липсата на валежи. Това може да се повтори до няколко седмици.

В Кауб - ключово място край Франкфурт, нивото падна до около 150 см, което е половината от отчетеното преди месец. Движението на най-тежките и газещи дълбоко баржи вече е ограничено. Ако нивото падне с още 50 см, трафикът - на суровини, въглища, руда, торове, авточасти - най-вероятно ще трябва да бъде спрян с последици за предприятия по бреговете и доставките от и до Швейцария през Германия и Холандия чак до Ротердам на Северно море.

Гиганти като Shell, BASF и Thyssenkrupp купуват, наемат по-малки баржи и за всеки случай запазват капацитета на товарни камиони и влакове и увеличават складовите наличности от суровини и компоненти. Те са неприятно изненадани и поради това, че в района складовете вече са доста пълни в очаквани на прекъсвания и проблеми заради Брекзит тази есен.

Проблемът е много по-сериозен от сегашните горещи вълни и третата поред година с малко валежи, напомня "Блумбърг". Феноменът е наблюдаван в Хималаите и Скалистите планини в САЩ, където ледниците намаляват. През април проучване на авторитетния институт ETH в Цюрих показа, че половината от алпийски ледници може да изчезнат в следващите 30 години.

За компанията за добив на стомана в Thyssenkrupp нормалното плаване по Рейн е съдбоносно, казва ръководителят ѝ Премал Десай. "По реката получаваме от Ротердам 30 милиона тона суровини, така чее въпрос на живот и смърт."