"Лудогорец" записа изненадващо равенство 1:1 с "Валур" в Исландия в първи мач от втория предварителен кръг на Лига Европа. Българският състав беше на секунди от това да запише трета поредна загуба в Европа, независимо че беше считан за пълен фаворит.

Грешка на вратаря Пламен Илиев костваше на българския шампион да получи ранен гол. Все пак в края на мача Абел Анисе се разписа след подаване на резервата Вандерсон.

"Лудогорец" преследва влизане в групите на Лига Европа за трети пореден сезон, след като отпадна още на старта в квалификациите на Шампионската лига след две загуби от "Ференцварош".

Двубоят се проведе на стадион "Хлидаренди" в Рейкявик, на игрище с изкуствена настилка. През първата част българският тим действаше вяло и без да стигне до много опасности пред вратата на исландците. След почивката представянето беше по-добро, с повече агресия и натиск.


Треньорът на българския състав Стойчо Стоев избра да започне предпазливо в Исландия, като подбра схема с трима полузащитници в средата на терена, с еднотипни функции - Яцек Горалски, Абел Анисе и новото попълнение Стефан Баджи. В отсъствието на наказания Козмин Моци в центъра на защитата започна Рафаел Форстър. Тимът беше и без плеймейкър, като Дан Битон дори не попадна в групата, а Марселиньо не пътува за Исландия.

"Лудогорец" атакуваше основно по фланговете, където опитваше със скоростта на Жоржиньо и Мавис Чибота да създава проблеми на домакините. Затрудненията за българския шампион обаче бяха в единоборствата, където футболистите на Стойчо Стоев отстъпваха на исландците.

В 11-ата минута "Валур" поведе след груба грешка на Пламен Илиев. Българският вратар загуби концентрация, очаквайки центриране от Ласе Петри, но вместо това датският халф стреля в близкия ъгъл, за да се разпише в българската врата.

Ситуацията се разигра след изпълнение на тъч, а защитата на гостите изби първоначално, след което не се справи с Петри.

През първата част "Лудогорец" отправи само един точен удар, а повечето изстрели на българите минаваха край целта. Най-доброто положение пропусна Клаудиу Кешеру.

След почивката тимът на Стойчо Стоев се активизира, като продължи да задържа топката и да търси гол. Мавис Чибота получи две възможности, като първо негов удар беше избит от исландския вратар още в 47-ата минута, а след това опит за фалцов изстрел премина край вратата.

Постепенно след 60-ата минута играта се пренесе изцяло пред вратата на "Валур", но домакините ограничиха празните пространства, като "Лудогорец" нямаше много шансове. На терена се появи и Вандерсон, в опит това да внесе повече свежест в играта.

За последните 20 минути от срещата Стоев извади един от халфовете си, за да пусне Шверчок, с което шампионите заиграха с двама в атака. Това доведе до повече затруднения за домакините и нов шанс имаше Кешеру, но негов удар с глава мина покрай вратата.

В 77-ата минута работа имаше и за Пламен Илиев, който спаси опасен диагонален удар и предотврати сигурен втори гол във вратата си.

В края на срещата натискът на "Лудогорец" се засили, но опити на Кешеру, Шверчок и Вандерсон бяха неуспешно. "Валур" направи всичко възможно, за да задържи аванса си и да стигне до успеха. Всичко отиваше към успех за "Валур", но Анисе се разписа в добавеното време и увеличи шансовете на тима си за продължаване напред.

Дневник