Пешка на Е4 бе първият ход, с който днес бе дадено началото на шестия турнир по шахмат Мемориал „Стоян Иванов“, който е и надпревара за националната купа за мъже и жени на България. Състезанието се провежда в зала „Арена Шумен“, а първият ход направи кметът Любомир Христов на първа дъска, на която жребият отреди да се срещнат гросмайстор Васил Спасов и 13-годишният Димитър Русев.

„За мен е изключителна чест да ви кажа „Добре дошли в нашия град. Радвам се, че Шумен е домакин на този турнир. Надявам се да запазите хубави спомени и добри емоции. Пожелавам на всички вас успех в турнира“, обърна се към участниците кметът Любомир Христо. Той получи от името на организационния комитет почетен плакет, с който от шуменския клуб му благодариха за оказаната подкрепа.

Поздравления към участниците поднесе и председателят Българската федерация по шах - 1928 проф. Тодор Галунов. „Шумен отново показа, че е център на шахмата в България. Това е вече десетилетия на ред. Радостно е, че турнирът намира своята подкрепа от община Шумен. Там, където шахматът се подкрепя от кметския екип от общинските съветници, той върви във възходяща посока“, заяви проф. Галунов.

80 шахматисти започнаха участие в надпреварата по ускорен шах, като състезанието ще премине в 9 кръга. Утре ще се състои и турнир по блиц. Най-добрите от Мемориал „Стоян Иванов“ ще бъдат отличени в неделя от 13,00 часа, когато надпреварата ще бъде закрита.

Входът за зрители в „Арена Шумен“ е свободен.

ШУМ.БГ