Парламентът отхвърли ветото, което президентът Румен Радев наложи върху международните договори за покупката на изтребителите F-16 Block 70. ГЕРБ, ДПС и част от депутатите от "Обединени патриоти" гласуваха за отхвърлянето му, като общият им брой беше 128. Против бяха 73 народни представители, а трима се въздържаха.

Дебатите по ветото продължиха повече от два часа. То беше преодоляно и по този начин парламентът прие повторно закона само три дни след връщането му от президента.

Законът за ратифициране на международния договор за придобиването на изтребителите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка беше гласуван от Народното събрание на 19 юли. Според държавния глава ратификацията му станала прекалено бързо и затова наложил вето, за да има нов кръг от дебати. Радев уточни още в мотивите си, че е необходимо "национално съгласие и убеденост във взаимно приемливите условия на договора".

Радев даде официален брифинг след налагането на ветото, на който попита какви гаранции получава България срещу сумите, които ще изплати, кога ще бъде изградена необходимата инфраструктура и пак посочи, че не е ясно дали сделката ще включва необходимото въоръжение на самолетите, поддръжка, обучение.

Последва отговор от финансовия министър Владислав Горанов, според когото президентът превръщал дебата за покупката на самолетите в популистки. Горанов изрази съмнение, че Радев има сценарий за протакане на сделката. Според условията на договора, ако предвидените по него 1.256 млрд. долара не бъдат преведени до 5 септември, офертата вече няма да е валидна.

В тази връзка финансовият министър изрази очакване президентът да наложи вето и на актуализацията на бюджета, която е нужна, за да могат да се плати наведнъж сумата за осемте самолета. Той увери, че има готовност парламентът да заседава извънредно, за да се прескочи и това вето. Горанов определи действията на Радев като легални, но нелегитимни.

Дневник