Умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин за овладяване на ситуацията в България. Това каза в интервю за БНТ еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис. Той добави, че е в постоянен контакт с българските власти и е готов да се срещне с министъра на земеделието Десислава Танева.

Андрюкайтис предупреди, че висурът е много опасен за прасетата и в момента няма ваксина срещу него. Той се разпространява и сред дивите прасета и най-вероятно е дошъл в България от Румъния, а там от - Украйна и Молдова. "Знаете, че европейския ветеринарен екип на място в момента е на място в България. Те работят рамо до рамо с българските официални контролни власти и ветеринарните служби. Много е важно да се разбере по какъв начин инфекцията е преминала към една от най-големите свинеферми в страната ви", каза той.

Еврокомисарят припомни, че преди две години в България отново е имало африканска чума, но само при диви прасета и тогава не се е стигнало до заразяването на домашните. Според него е много важно хората да разберат колко сериозен е сега проблемът. "Хората по места трябва да разберат, че ситуацията е много сложна. Трябва със сигурност да се спре разпространението на заразата чрез дивите прасета, нелегална търговия, чрез храната на прасетата, чрез транспорта и човешкия фактор. Много е важно да се разбере, че човешките дейности, специално нелегалната продажба на свинско месо е много опасна", зави Андрюкайтис и призова местните власти за прилагането на строги мерки.

"Строгите мерки за биосигурност трябва да бъдат прилагани както в големите свинеферми, така и в дворовете на хората, където се отглеждат прасета. Хората трябва да разберат, че трябва да се предприемат извънредни мерки. Те трябва постоянно да са във връзки със съответните органи как да прилагат мерките за биосигурност. Най-важното сега е умъртвяването на заразените животни", каза еврокомисарят. Той изрази разбирането си, че избиването на животните е болезнено за хората, но подчерта, че това е единственият начин, за да бъде спряна заразата. Трябва да бъдат умъртвени не само заразените прасета, но и тези, които са били в близост до тях.

Андрюкайтис коментира, че не трябва да се търсят конспиративни теории, свързани с тези мерки. Само така може да бъде спасен целия сектор и бъдат намалени икономическите щети. Още повече, че сега е много топло и вирусът продължава да се разпространява бързо. "Мога да ви покажа примери с много ефективни мерки в Чехия, където заразата беше спряна чрез умъртвяване на прасетата. А сега и в Белгия. В Белгия беше установена африканска чума само по дивите прасета, но въпреки това властите решиха да предприемат строги мерки и бяха умъртвени и домашните прасета, които да били в близост до тях. Разбира се, хората ще бъдат компенсирани за финансовите си загуби", каза Андрюкайтис.

Еврокомисията поема и 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите.

Цената на месото ще скочи с 20-30%

Това заяви е интервю за БНТ директорът на свинекомплекс в Голямо Враново, Русенско Вихрен Димитро. Той каза, че от бранша призовават на помощ да дойдат експерти от Испания, които имат опит в справянето с африканската чума по свинете. По думите му, в Испания не е имало чума от 1993 г., след което страната става лидер в Европа в производството на свинско месо.

В момента има забрана живи животни да излизат от комплекса, както и месо от кладницата, не може да влиза зърно. "В Бръшлен имаме 40 000 прасета, не са умъртвени всички. Не виждам каква е логиката на ЕС да се убият едни прасета, които са здрави. В Белгия и Чехия са избивани само диви прасета", каза Димитров.

По думите му унищожаването на прасета в големите свинекомплекси ще доведе до ръст в цената на месото. "С 20-30% ще скочат цените на прясното месо. Хората ще започнат да се плашат, пазарът ще стане хаотичен", смята той.

Няма опасност за човека от чумата по свинете

Българската агенция по храните уверява, че няма опасност за хората от заразата с африканска чума по свинете и непрекъснато се извършват проверки по темата. Човекът играе активна роля в разпространението на чумата - единият начин е по природен път през дивите свине чрез лова и отстрела, другият е чрез внос на замразено месо, обясни Христо Найденски, директор на Института по микробиология към БАН.

Вирусът не е опасен за човека, подчерта той. "Консумирайки заразено месо, човек не може да предаде инфекцията в околната среда, но ако се изхвърлят отпадъци, които не са добре термично обработени - като скари, пържоли и т.н., и попаднат на кучета, гризачи, вече се създава опасност", коментира той. По думите му термичната обработка на месото трябва да е над 90 градуса.

Гърция въведе извънредни мерки заради чумата

Гърция въведе високо ниво на бдителност и контрол по границите с България, за да се предпази от разпространение на африканската чума по свинете, съобщи БНР. Аграрното министерство, както и всички служби по контрол на храните с повишено внимание следят разпространението на африканската чума по свинете в България и Румъния.

Министърът на земеделието в Атина проведе извънредна среща с фермерите за мерките по предпазване от разпространение на болестта и в Гърция. Под силен контрол са районите в близост до границата с България. Абсолютно забранено е внасянето на свинско месо, проверките по граничните пунктове са постоянни.

От аграрното министерство в Атина информират, че българските власти съвместно с екипа за спешни действие на Европейската комисия прилагат всички мерки за локализиране на огнищата от чумата. Премиерът Кириакос Мицотакис посети министерството на аграрното развитие, за да се запознае със стратегията по предпазване от африканската чума по свинете.

Дневник