70 диви зайци, закупени от фермата на БЛРС в Луковит, ще разселят на 10 август ловците от СЛРД „Сокол“-Шумен. През миналия месец членовете на сдружението разселиха 70 зайчета на възраст около три месеца, а през май на свобода бяха пуснати 25 двойки, като всички женски бяха заплодени, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

Председателят на СЛРД „Сокол“ - Шумен Стоян Стоянов е предупредил ловците да следят за бракониери и да отстрелват хищниците в района, за да могат животните да оцелеят и да бъде възстановена популацията на дивия заек в природата. През тази година хората от сдружението имат намерение да разселят 220 диви зайци, като цената на едно животно е 140 лева.

На 1 и 2 август в Шуменско ще бъдат пуснати и яребици, които в момента се доотглеждат във волиерата край село Ивански. Птиците са на 70 дни. Всички животни, които шуменските ловци разселват на територията на сдружението са закупени с техни средства. Целта на авджиите е да бъдат възстановени популациите на различни видове, които достигнаха критичен минимум през последните години.

ШУМ.БГ