Само за месец в Регионална дирекция “Социално подпомагане” подадените молби за отпускане на целева помощ за отопление през зимния период са 4235. От тях за 495 вече има изготвени заповеди за отпускане на такава, на други 26 им е отказано, а останалите молби са в процес на обработка, съобщи за ШУМ.БГ директорът на дирекцията Мартина Драгнева. Кандидатстването започна на 1 юли и ще продължи до 31 октомври.

“Месечният размер на помощта за отопление тази година е с 24,5% повече в сравнение с миналия зимен сезон. Общата стойност на помощта за периода 1 ноември – 31 март, ще се повиши с 91,75 лв. и става от сегашните 374,15 лв. на  465,90 лв.”, уточни Драгнева.

Повишението е съгласно промените в Наредбата за условията и реда за отпускане на целевата помощ за отопление, според които размера на помощта нараства от 385 киловатчаса на 500, заради определените от Комисията за енергийно и водно регулиране по-високи цени на електрическата енергия, които влязоха в сила от 1 юли.

Според Драгнева взети са и мерки, с цел да не се отпусне отпадане на хора от енергийно подпомагане поради увеличението на пенсиите от 1 юли с 5,7%. Затова в промените на Наредбата е разширен обхватът на подпомаганите лица, чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ, като по този начин най-голямо  увеличение ще има за рисковите групи – възрастните и самотни пенсионери, хората с увреждания и родители, отглеждащи сами децата си, които учат.

“През миналия отоплителен сезон с целева помощ за отопление в Шуменска област бяха подпомогнати 8674 хора и домакинства. Подадените молби бяха общо 10 370, от които 1 696 са получили отказ, тъй като не отговарят на условията за енергийно подпомагане”, припомни Драгнева. От имащите право на помощ най-голям е броят на тези, които са предпочели да получат сумата, следвани от желаещите да ползват ваучери чрез търговец на твърдо гориво и тези, използващи газ за отопление.

ШУМ.БГ