Трябва да бъде променен моделът, по който се случват проектите и инвестициите. Това, че са се похарчили законосъобразно едни средства, все още не означава нищо, същественият въпрос е каква е ползата от тях, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Смолян. Заместник министър-председателят и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова участваха в заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, на който се обсъди подходът за регионалната политика след 2020 г., предаде БТА.

Вицепремиерът посочи, че през следващия програмен период са предвидени значително повече средства за страната, като обем финансовата рамка е около 26-27 милиарда лева. Пари ще има, най-същественият въпрос е как да бъдат инвестирани, че от тях да има максимален ефект, допълни вицепремиерът.

"Основният въпрос е как да адресираме нуждите и възможностите, свързани с демографията, с необходимостта от по-агресивно стръмно икономическо развитие. Това само с инвестиции в улици, кръстовища, градинки няма да стане, необходим е нов тип инвестиции", допълни вицепремиерът.

По думите му през следващия програмен период е необходимо да се смени гамата на инвестициите както в традиционна бизнес инфраструктура, така и в изграждането на иновационна инфраструктура. Друго предизвикателство според Дончев е "да променим мащабите на мислене", да се намерят решения и възможности да се правят проекти на надобщинско ниво. Имаме няколко сфери, където нивото ни на мислене, планиране и осъществяване на такива проекти трябва да бъде надобщинско, регионално, посочи Томислав Дончев. Той смята, че трябва да се осигури достатъчен дял бюджети от всяка програма за такива проекти на надобщинско ниво.

За необходимостта от промяна на модела, по който се случват проектите и инвестициите, вицепремиерът препоръчва обществената дискусия да се направи, преди нещо да се построи. Трябват ни мерки преди нещо да се случи, преди фазата на проектиране, дори инвестиционният процес да става по-бавен, но в режим на по-добра обществена информираност и подкрепа, допълни Томислав Дончев.

Дневник