Втората линия на газопровода "Турски поток" ще мине през територията на България, а не на Гърция, заяви пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак в Анталия, в кулоарите на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Втората линия на "Турски поток" ще мине през България, Сърбия, Унгария. През България направо", каза той в отговор на въпрос за втората линия на газопровода. Това е първото официално потвърждение на руската страна, че българският маршрут е избран пред гръцкия за тръбата. Досегашните процедури, обявени от "Булгартрансгаз", започваха, без да е било оповестявано окончателно решение на "Газпром".

Неговото министерство допуска възможността за допълнително увеличение на пропускателната способност на "Турски поток" в случай на търсене на руски газ. Така Новак отговори на въпрос може ли ситуацията със "Северен поток 2" да се отрази на "Турски поток" в план на увеличение на обема на транзитирания газ.

"Готови сме да снабдяваме с газ в нужния обем в рамките на конкуренцията", продължи Новак.

Миналата година руският. в "Комерсант" писа, че "Газпром" обмисля варианта "Турски поток" да мине през България. По-късно София обяви, че ще доразвие собствената си газопреносна инфраструктура по евентуалното трасе на проекта. Премиерът Бойко Борисов дори нарече българския участък "Български поток".

Предстои да се определи строителят на трасето в България, след като саудитски консорциум бе декласиран, а по-късно решението бе отменено от Комисията за защита на конкуренция, но вторият в класирането обжалва решението на антимонополния орган.

Очаква се доставките по първата тръба (захранваща турския пазар) да започнат на 1 януари догодина, потвърди министърът. РИА "Новости" цитира думите му, че пускането на втората тръба би зависело от реализацията на "съпътстващата газотранспортна инфраструктура на европейските страни". Според него работата по разширяването на газотранспортната система на България, за да може тя да приема газ от "Турски поток" върви "по график". Ако търсенето на руски газ обаче се увеличи, мощността на "Турски поток" също може да нарасне (сега планираният капацитет на всяка от двете е 15.75 млрд. куб. метра).

Междувременно, в очакване на строителството на втората тръба, според "Ройтерс" руските власти искат да сключат краткосрочно (едногодишно) споразумение за транзит на газ през Европа, преди обхождащият газопровод да е изграден. Киев обаче е на друго мнение и говори за нуждата от ново десетгодишно споразумение, пише "Укринформ". Темата ще бъде обсъждана на 16 септември с посредничеството на Европейския съюз, твърди европейски източник на "Ройтерс".

Дневник