Драма и размествания в генералното класиране донесе 19-ия етап в Обиколката на Франция, който дори не успя да завърши. Отсечката от 126 километра между Сен Жан дьо Мориен и Тин беше прекратена след 89-ия километър заради лоши атмосферни условия.

Проливни валежи, градушка и свличане на кални маси в пътя от Вал д’Изер към Тин, не позволиха на колоната да се отправи към финала. Организаторът на Тура и съдийския състав решиха да не награждават етапен победител, като времената за генералното класиране бяха зачетени при преминаването на височината от висша категория Кол дьо л’Изеран.

Пръв през нея премина Еган Бернал от "Инеос", като имаше аванс пред всички останали. Това му позволи да съблече жълтото трико от раменете на Жулиан Алафилип.

Колоездачът на "Декьонинк Куикстеп" носеше трикото в продължение на 14 дни и започна деня с 1.30 минути пред Бернал. Той обаче се оказа в затруднение и загуби близо две минути от младия колумбиец.


Бернал става най-младият колоездач от 1992 г., който облича лидерското трико. Последният състезател под 23 години, който е бил лидер в Тура е Ришар Виренк.

Етапът включваше пет изкачвания – две от трета, едно от втора, едно от първа и едно от висша категория, с близо 4000 метра денивелация. В крайна сметка Само четири от височините бяха преодолени. Денят започна с висока скорост от първия километър и затруднения за много колоездачи.

Още на 36-ия километър от велосипеда слезе петият в класирането Тибо Пино, който спря за медицинска помощ и не успя да кара със скоростта на останалите. Въпреки опитите си да продължи французинът се отказа, а от отбора на FDJ обясниха, че той има мускулен проблем, получен в предходния 18-и етап.

Същинската битка между претендентите за жълтата фланелка започна на изкачването Кол дьо л’Изеран (12.9 км със 7.5% среден наклон), която е на 2770 метра надморска височина. Тимът на "Инеос" наложи здраво темпо, след което шампионът от 2018 г. Герант Томас атакува. Това доведе до затруднение за Алафилип, а след като атаката на уелсеца беше неутрализирана от Стивън Краусвайк ("Йъмбо") и Емануел Бухман ("Бора"), се стигна до контраатака на Бернал.

Колумбиецът започна да печели време, като застигна всички останали бегълци, изпревари всеки един от тях и започна да се спуска от височината сам, следван на няколко метра от Саймън Йейтс.

На около минута зад него се събраха Томас, Краусвайк, Бухман и Микел Ланда, докато на две минути беше носителят на жълтата фланелка Алафилип, който вече губеше трикото.

Малко след спускането стана ясно, че в долината на Вал д’Изер и подхода към финалното изкачване времето е лошо и има проливни дъждове. Бури доведоха до свличане на кални маси и много вода по асфалта, след което журито реши да сложи край на етапа, зачитайки различките на изкачването.

Въпреки споровете от част от фаворитите и желанието им да продължат, беше сложен край на етапа. Близо час след спирането на етапа организаторите разпространиха и класирането, зачитайки разлика от Бернал и останалите фаворити 50 секунди при преминаването на л’Изеран, а Алафилип на 2.07 минути.

След 19 етапа Бернал оглавява класирането с 45 секунди пред Алфилип и 1.03 минути пред своя съотборник Герант Томас. В топ 5 са още Стивън Краусвайк на 1.15 минути и Емануел Бухман на 1.42.

В събота предстои 20-ият етап, който дава последна възможност за размествания в генералното класиране. Колоната ще измине само 130 км между Албертвил и Вал Торен, като са включени три изкачвания – едно от първа категория, едно от втора и финал на висша категория. Колоездачите ще завършат на 2365 метра след 33-километрово изкачване.

Дневник