След като вчера ръководството на Камарата на следователите и прокурорите и служителите в спецпрокуратурата изпратиха писма в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, днес още прокуратури изпратиха подписки със сходен текст. Това се вижда от сайта на Висшия съдебен съвет, до който са адресирани.

Българската прокуратура е единна и централизирана институция, на чийто връх стои главният прокурор, който не може да бъде разследван. За поста на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича, засега прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е издигнала единодушно само един кандидат, а именно Иван Гешев. Той е прокурорът в процеса КТБ, доскоро беше ръководител на Специализираната прокуратура, а сега е зам.-главен прокурор.

Прокурорите и служителите от Софийската районна прокуратура, в която Гешев е работил, уверяват, че той се ползва с тяхното доверие и в процеса на работата "не стои изолиран, а е в постоянен контакт с колегите и съдейства за преодоляването на възникналите в процеса на работата проблеми". В подписката се изразява мнението, че Гешев отговаря на законовите, професионалните и нравствените изисквания, за да стане ръководител на държавното обвинение.

Прокурори и служители от районната прокуратура в Пловдив изразяват притеснение и възмущение от вчерашния протест срещу номинирането на Гешев, организиран от партията "Да, България". Те определят като "безпрецедентни политически нападки" внесените от лидера на партията Христо Иванов искания срещу Гешев, който наскоро се изказа срещу разделението на властите, да започне дисциплинарно производство. Според тях именно действията на "Да, България" са посегателство срещу независимостта на съдебната власт.

Прокурорите и служителите от районната прокуратура в Силистра изразяват безрезервна подкрепа на Гешев като изтъкват неговите нравствени качества и професионализъм и убедеността си, че под негово ръководство прокуратурата ще постигне успехи в борбата с престъпността.

Негативните реакции срещу Гешев идват не само от политическата извънпарламентарна опозиция, но и от неправителствени организации и юридическите среди заради това, че Гешев си служи с недопустими политически квалификации, забранени от Етичния кодекс на магистратите, както и прави недопустими политически изказвания и така подронва авторитета на съдебната власт.

Дневник