Румъния е блокирала речен конвой с руска военна техника за Сърбия заради санкциите на Европейския съюз, съобщи външното министерство в Букурещ, цитирано от местни медии.

Не са пропуснати да преминат по Дунав баржи с 30 танка и 30 бронирани машини за пехотата, допълват румънските медии и припомнят, че през 2016 г. сегашният президент Александър Вучич заяви за подарени от Москва Т-72С и БРДМ-2 с 14.5-милиметрови картечници. В сряда той съобщи, че 6 от разузнавателните бронирани машини са доставени.

Букурещ е отказал да издаде разрешително за преминаване на конвоя, позовавайки се на решение на ЕС от 31 юли 2014 г., в което изрично се казва, че "следва да се забрани и снабдяването от Русия с оръжия и свързани с тях материали от всякакъв вид" през територията на страните от съюза.

Сега румънското външно министерство обяснява, че транзитът на военна продукция е възможен само от румънски оператор и при определени условия. Част от тях са, че услугите му не бива пряко или косвено да отговарят на интересите на лица или организации от Русия. "Това условие в случая не е изпълнено, така че съответният лиценз не може да бъде предоставен от компетентните румънски власти", се казвало в съобщението на външното министерство.

Т-72С е обозначението на предназначен за износ вариант на руския Т-72Б, т.е. с ограничени възможности на реактивната броня и защитата от ядрено, химическо и биологично оръжие. Моделът Т-72 влиза на въоръжение в армията на СССР в началото на 70-те години и след непрекъснато обновяване днес е един от най-разпространените по света.

Дневник