Жителите на Северна Ирландия ще "започнат да поставят под въпрос" съюза си с Великобритания, ако се стигне до Брекзит без сделка. Това каза премиерът Лео Варадкар, цитиран от "Айриш таймс".

Попитан дали смята, че ще види обединена Ирландия приживе, той обясни, че макар да смята за "провокативно" обсъждане на темата преди Обединеното кралство да напусне съюза, ситуацията би се променила при "твърдо" излизане от блока.

Всяко подготвяне на документи за единство или форум за бъдещето на Ирландия преди Брекзит би наляло вода в мелницата на онези, които твърдят, че Дъблин се възползва от напускането на Великобритания. "Това очевидно може да се промени, ако има твърд Брекзит," каза той. "Тези въпроси ще се появят, независимо харесва ли ни или не, и трябва да сме готови," каза Варадкар.

Само преди дни Борис Джонсън, твърд привърженик на Брекзит без сделка, стана премиер на Великобритания. Той каза, че ще работи за излизане на всяка цена, дори да не се предоговори смятаното от него за неуспешно споразумение, сключено от предшественика Тереза Мей и ЕС, и допусна, че излизане без сделка трябва да се смята за възможен сценарий. В резултат Брюксел го предупреди, че споразумението не може да се предоговаря. В правителството си обаче Джонсън също подбра основно твърди привърженици на излизането от ЕС.

Варадкар добави, че е готов да се срещне с Джонсън, за да провери действителните му червени линии, "какво мисли и какви са плановете му" - тези неща се разбират само "очи в очи, насаме".

Дневник